Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Novi riječki restoran Oštarija Familia ima dobru ideju i namjeru, ali rade previše amaterskih grešaka

Greške se naravno događaju. One se događaju i u kućnom kuhanju i u restoranima s tri Michelinove zvjezdice, o čemu često pišemo. Greške se događaju svima. Ali postoji više vrsta prijestupa. Oni teži i oni koji su ”promašili ceo fudbal”. Jedna od grešaka koja se najčešće dogodi nešto neiskusnijem osoblju u kuhinji jest termička obrada steakova.

Jedna od grešaka koja nam se dogodila u Oštariji Familia na Zametu minorna je i ne bi se trebala drastično kažnjavati. Ipak moramo je istaknuti. Ramsteak smo u Oštariji Familia naručili medium rare, kao i svaki put. Osoblje je razumijelo našu narudžbu. Međutim, na stol je došao steak medium well.  Zašto nećemo previše zamjeriti Familiji na ovoj amaterskoj pogrešci? Zato što se ipak vidi da znaju peći meso. Steak je imao propisnu koricu koja se može dobiti samo visokom temperaturom, po njemu je bila posuta krupna sol, iz njega nije izašla ni kapljica crvenog soka niti je meso imalo višak žilica, a i bilo je jako ukusno.

Dakle, svi ostali faktori su bili zadovoljeni. Osim nesretne razine pečenja. Bilo bi možda bolje da Familia nabavlja deblje rezove steakova koji im se neće osušiti prebrzo. Ali tko je Familia i zašto govorimo o njihovim steakovima? Oštarija Familia novi je riječki restoran otvoren na Zametu na nezahvalnoj lokaciji, gdje se već promijenilo nekoliko ugostiteljskih objekata. Zadnji je, koliko se sjećamo, jest bio nekakav indonezijski restoran koji se prije zatvorio nego otvorio. Nezahvalna lokacija znači da je restoran na uzbrdici i na samoj cesti u obiteljskoj kući.

Ali Familia si je dala truda. Prostor je decentno uređen a jelovnik dovoljno atraktivan da želite naručiti više jela. Odabrali smo klasiku kako bi vidjeli snalazi li se kuhinja u osnovnim pojmovima. Osim pogrešno pečenog ali zaista korektnog steaka rezultati su dobri, ali ima još puno posla. Prvo bi trebalo maknuti kič iz restorana. Zaista, nitko ne dolazi u kvartovsku oštariju na Zametu da bi probao maslac infuziran bijelim tartufima.  Trebalo bi maknuti i kremu od acceta iz pojednih jela. Ni ona nikome nije potrebna, a i djeluje zastarjelo. Razne kreme od parmezana također treba što prije maknuti iz jelovnika. Demi glace je bolje ne nuditi nego nuditi onaj iz vrećice.

A sad napokon idemo na dobre stvari zbog kojih bismo se rado vratili u Familiu. Tartar biftek je bio iznad očekivanja. Teskstura je bila u potpunosti pogođena, a crveno meso svježe i atraktivno. Prepeličje jaje je također bio solidan detalj, a žestinu si gosti sami doziraju Tabascom. Peciva koja smo dobili uz tartar su izvrsna. Krumpirići koje smo dobili uz glavno jelo bili su gotovo savršeni. S par kapljica maslinovog ulja uzdignuli su cijelo jelo. Rižoto s goveđim repom zaista je bio rižoto. Riža je bila prekuhana, ali i ovakav rižoto je napredak za riječke kvartovske restorane.

Zaista najbolje naše iskustvo u Oštariji Familia bilo je osoblje koje se razumije u vina. Vinska karta u Familiji nije nešto o čemu ćete sanjati danima ali je ugodno iznenađenje, s finim presjekom većine hrvatskih regija i pokojim jakim adutom. Čini nam se da je osoblje položilo barem jedan od sommelierskih tečajeva što je također ogroman skok u odnosu na prosjek riječkih restorana ovog žanra. Oštarija Familia je restoran s dobrim namjerama i solidnim sadržajem. Nedostaje mu tek nešto više znanja da bi postao vrlo dobar. Tri jela, dvije čaše Marice i dvije čaše Bura Galerije pelješke obitelji Mrgudić platili smo 92 eura. 

OŠTARIJA FAMILIA

Ulica Avelina Turka 14, Rijeka

HRANA 3/+3  VINO +3  SERVIS -4  Ambijent +3 

VISA Inspire_logo_web copy
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.