Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

KULT PLAVE KAMENICE I ASPIRA IZABRALI SU MLADU CHEFICU GODINE Pobjednica je Katarina Vrenc iz zagrebačkog Fun Dining bistroa Sopal

Katarina Vrenc može se pohvaliti kratkom ali impresivnom profesionalnom biografijom. Prije nego što je postala chefica ultrapopularnog zagrebačkog bistroa Sopal, gospođa Vrenc kuhala je u Plavom podrumu Daniele Kramarić i u Esplanadinom Zinfandel’su Ane Grgić Tomić. U Hrvatskoj nema puno boljih restorana za učenje gastronomskom poslu.

Osim toga, Katarina Vrenc radila je u brendu Reshetka Varaždinca Nikole Božića, gdje je surađivala i s Matom Jankovićem. Katarina Vrenc dolazi iz malog mjesta Mune u općini Matulji, na samoj granici Kvarnera i Istre. Osim što je radila u vrhunskim hrvatskim restoranima, gospođa Vrenc završila je Gastronomski studij na Aspiri. A onda je prije dvije godine Katarina Vrenc preuzela Sopal u Teslinoj ulici u Zagrebu. Katarina Vrenc preuzela je Sopal od Marka Turkovića, našeg pretprošlog Mladog chefa godine.

Marko Turković kuhao je u nizu velikih svjetskih restorana, da bi osnovao Sopal poslije kojeg je s Tvrtkom Šakotom pokrenuo Bekal. Katarina Vrenc u Sopalu je pronašla idealan medij za afirmaciju svojih gastronomskih znanja, namjera i strasti. Sopal je postao toliko uspješan da je lanjskog  ljeta morao uvesti drugu smjenu: sada radi i za ručak, a ne samo za večeru kao do prošlog lipnja. Što je danas Sopal?

Sopal je mjesto uzbudljive, komunikativne i naizgled jednostavne hrane. Drugo, Sopal je mjesto namjerno lažnog street fooda. Sopal se promovira kao restoran bazične, srčane ukusne hrane, ali Sopal je ustvari gastronomski veoma elaboriran, katkad i prilično kompliciran. Katarina Vrenc s dosta stila uspijeva uspostaviti žonglersku ravnotežu između jednostavnih, prijateljskih, lako razumljivih okusa i veoma precizno, profesionalno, gastronomski relevantno pripremljenih jela.

Dagnje u dashiju koje smo probali prije točno godinu dana donekle su se približile visokoj gastronomskoj bistronomiji, dok je orzo s istarskom kobasicom i crvenim radičem bio skoro izvanredan. Gnudi s gljivama i paškim sirom bili su doslovno izvanredni, bez ijednog minusa. Žestoka, snažna, ekspresivna jela skuhana kao da su došla iz Esplanade, sadašnji su forte Katarine Vrenc. Riječ je o dosta čvrstom temelju za razvoj vrlo individualnog, supstancijalnog kao i vrlo komercijalnog kulinarskog stila.

Katarina Vrenc nije važna samo kao dobra kuharica i uspješna restoraterka. Katarina Vrenc spada među sasvim rijetke žene, uz Anu Grgić Tomić, koje mogu suvereno i dugoročno dominirati hrvatskom gastronomijom. Katkad bismo željeli fantazirati da će Katarina Vrenc postati hrvatska Ana Roš. Ali ne smijemo, jer ne znamo hoće li Vrenc osvojiti barem jednu Michelinovu zvjezdicu i je li dovoljno ambiciozna da se upusti u višegodišnje svjetsko prvenstvo u kulinarstvu. Čini nam se, međutim, da bi Katarina Vrenc mogla pokrenuti ženski val u hrvatskoj gastronomiji, što bi bio potpuno novi fenomen. U hrvatskoj su restoranskoj industriji žene upravo sramotno podcijenjene, osobito chefice. Katarina Vrenc može bitno utjecati da žene zauzmu barem donekle ravnopravan položaj u nacionalnoj gastronomiji.

Chefica Vrenc u samo je dvije godine snažno osvježila zagrebačku restoransku scenu.  Mislimo da Vrenc i Sopal mogu drastično napredovati i da će gospođa Vrenc za par godina raditi u fine diningu  a ne u fun diningu. Pod uvjetom da počne ozbiljno učiti o vinima.

aspira-skoko

Mladog chefa godine biraju urednici Kulta Plave Kamenice i vodstvo Aspire, najvažnije hrvatske gastronomske obrazovne institucije. Cilj izbora Mladog chefa godine jest jačanje vidljivosti mladih kuhara u hrvatskoj profesionalnoj ali i široj javnosti.

Aspira, stalni partner Kulta Plave Kamenice u izboru Mladog chefa godine, već je dugo vodeća obrazovna ustanova u  Hrvatskoj za gastronomiju i ugostiteljstvo. Na Aspirinom Studiju gastronomije, koji se održava u Splitu i u Zagrebu, predavalo je i sada predaje više od sedamdeset renomiranih hrvatskih i stranih chefova. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.