Katarina Vrenc može se pohvaliti kratkom ali impresivnom profesionalnom biografijom. Prije nego što je postala chefica ultrapopularnog zagrebačkog bistroa Sopal, gospođa Vrenc kuhala je u Plavom podrumu Daniele Kramarić i u Esplanadinom Zinfandel’su Ane Grgić Tomić. U Hrvatskoj nema puno boljih restorana za učenje gastronomskom poslu.
Osim toga, Katarina Vrenc radila je u brendu Reshetka Varaždinca Nikole Božića, gdje je surađivala i s Matom Jankovićem. Katarina Vrenc dolazi iz malog mjesta Mune u općini Matulji, na samoj granici Kvarnera i Istre. Osim što je radila u vrhunskim hrvatskim restoranima, gospođa Vrenc završila je Gastronomski studij na Aspiri. A onda je prije dvije godine Katarina Vrenc preuzela Sopal u Teslinoj ulici u Zagrebu. Katarina Vrenc preuzela je Sopal od Marka Turkovića, našeg pretprošlog Mladog chefa godine.
Marko Turković kuhao je u nizu velikih svjetskih restorana, da bi osnovao Sopal poslije kojeg je s Tvrtkom Šakotom pokrenuo Bekal. Katarina Vrenc u Sopalu je pronašla idealan medij za afirmaciju svojih gastronomskih znanja, namjera i strasti. Sopal je postao toliko uspješan da je lanjskog ljeta morao uvesti drugu smjenu: sada radi i za ručak, a ne samo za večeru kao do prošlog lipnja. Što je danas Sopal?
Sopal je mjesto uzbudljive, komunikativne i naizgled jednostavne hrane. Drugo, Sopal je mjesto namjerno lažnog street fooda. Sopal se promovira kao restoran bazične, srčane ukusne hrane, ali Sopal je ustvari gastronomski veoma elaboriran, katkad i prilično kompliciran. Katarina Vrenc s dosta stila uspijeva uspostaviti žonglersku ravnotežu između jednostavnih, prijateljskih, lako razumljivih okusa i veoma precizno, profesionalno, gastronomski relevantno pripremljenih jela.
Dagnje u dashiju koje smo probali prije točno godinu dana donekle su se približile visokoj gastronomskoj bistronomiji, dok je orzo s istarskom kobasicom i crvenim radičem bio skoro izvanredan. Gnudi s gljivama i paškim sirom bili su doslovno izvanredni, bez ijednog minusa. Žestoka, snažna, ekspresivna jela skuhana kao da su došla iz Esplanade, sadašnji su forte Katarine Vrenc. Riječ je o dosta čvrstom temelju za razvoj vrlo individualnog, supstancijalnog kao i vrlo komercijalnog kulinarskog stila.
Katarina Vrenc nije važna samo kao dobra kuharica i uspješna restoraterka. Katarina Vrenc spada među sasvim rijetke žene, uz Anu Grgić Tomić, koje mogu suvereno i dugoročno dominirati hrvatskom gastronomijom. Katkad bismo željeli fantazirati da će Katarina Vrenc postati hrvatska Ana Roš. Ali ne smijemo, jer ne znamo hoće li Vrenc osvojiti barem jednu Michelinovu zvjezdicu i je li dovoljno ambiciozna da se upusti u višegodišnje svjetsko prvenstvo u kulinarstvu. Čini nam se, međutim, da bi Katarina Vrenc mogla pokrenuti ženski val u hrvatskoj gastronomiji, što bi bio potpuno novi fenomen. U hrvatskoj su restoranskoj industriji žene upravo sramotno podcijenjene, osobito chefice. Katarina Vrenc može bitno utjecati da žene zauzmu barem donekle ravnopravan položaj u nacionalnoj gastronomiji.
Chefica Vrenc u samo je dvije godine snažno osvježila zagrebačku restoransku scenu. Mislimo da Vrenc i Sopal mogu drastično napredovati i da će gospođa Vrenc za par godina raditi u fine diningu a ne u fun diningu. Pod uvjetom da počne ozbiljno učiti o vinima.
Mladog chefa godine biraju uredništvo Kulta Plave Kamenice i vodstvo Aspira Veleučilišta Aspira je najvažnija gastronomska obrazovna institucija u Hrvatskoj, u čijim programima sudjeluje više od sedamdeset istaknutih chefova, od Hrvoja Zirojevića do Mickaela Alixa.
Mladog chefa godine biraju urednici Kulta Plave Kamenice i vodstvo Aspire, najvažnije hrvatske gastronomske obrazovne institucije. Cilj izbora Mladog chefa godine jest jačanje vidljivosti mladih kuhara u hrvatskoj profesionalnoj ali i široj javnosti.
Aspira, stalni partner Kulta Plave Kamenice u izboru Mladog chefa godine, već je dugo vodeća obrazovna ustanova u Hrvatskoj za gastronomiju i ugostiteljstvo. Na Aspirinom Studiju gastronomije, koji se održava u Splitu i u Zagrebu, predavalo je i sada predaje više od sedamdeset renomiranih hrvatskih i stranih chefova.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.