Roko Nikolić, 29-godišnji Imoćanin, stupio je na hrvatsku gastronomsku scenu u velikom stilu. Nikolić je prije više od tri godine, usred pandemije, preporodio rovinjski Blu. Blu je restoran na fantastičnoj lokaciji na samoj plaži, par metara od mora, s pogledom na stari Rovinj. Ali Blu je dvadesetak godina, sve do Nikolićeva dolaska, životario u teškoj prosječnosti da bi se 2021. i 2022. pretvorio u jedan od najboljih istarskih gastronomskih bistroa.
Nažalost, Roko Nikolić napustio je Blu krajem 2022. da bi u Imotskom pokrenuo restoran Tri sunca, gdje se kratko zadržao: Imotski i fine dining još uvijek ne idu skupa. Zatim je prešao u splitski Zoi, gdje je lani pripremao dva kraća i jedan dulji degustacijski meni. Hrvatski Gault&Millau proglasio je gospodina Nikolića Velikim chefom sutrašnjice. Roko Nikolić čovjek je koji razumije koncepte i koji dosljedno provodi koncepte. Utoliko Nikolić nije “samo” kuhar. On je prirodni materijal za glavnog chefa, ali i za restoratera i ugostiteljskog poduzetnika u nizu žanrova.
Nikolić je veoma ambiciozan čovjek, koji stalno želi učiti i pokušava pronalaziti nove kanale za afirmaciju restorana u kojima radi. U budućnosti ga vidimo kao chefa neke veće, ambicioznije restoranske grupe ili kao izvršnog chefa ozbiljne hotelske korporacije. Roko Nikolić završio je glasovitu talijansku kulinarsku školu Alma, a prije toga učio je u sisačkom Kul INu. Nikolić dolazi iz obitelji koja voli, razumije i poštuje hranu: njegova je majka vodila tečajeve o makrobiotičkoj prehrani, a mlađi brat Filip, koji je prije Roka pohađao Almu, radi kao njegov sous chef. Roko Nikolić jedan je od mladih chefova koji bi mogli ostaviti dublji trag u hrvatskoj restoranskoj industriji.
Mladog chefa godine biraju uredništvo Kulta Plave Kamenice i vodstvo Aspira Veleučilišta Aspira je najvažnija gastronomska obrazovna institucija u Hrvatskoj, u čijim programima sudjeluje više od sedamdeset istaknutih chefova, od Hrvoja Zirojevića do Mickaela Alixa.
Mladog chefa godine biraju urednici Kulta Plave Kamenice i vodstvo Aspire. Cilj je izbora povećati vidljivost mladih kuhara u profesionalnoj i široj javnosti. Aspira je najvažnija gastronomsko ugostiteljska obrazovna institucija u Hrvatskoj. Na Aspirinom Studiju gastronomije predavalo je više od sedamdeset uglednih hrvatskih i stranih chefova.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.