Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

VELIKA VINA U NOVOJ VASI U podrumu Franca Cattunara, u društvu njegova sina Edija probali smo novu verziju legendarne malvazije Nonno

Franco Cattunar ovog nas prosinca nije dočekao u svom velikom podrumu u malom selu Nova Vas kraj Brtonigle. Par dana prije dogovorenog sastanka, gospodin Cattunar javio nam je da mora otputovati u Bordeaux kupiti novi traktor. Ne postoji ni jedan bolji razlog da vam vinar otkaže tasting (osim u vrijeme berbe) nego da ide kupiti novi traktor. Istinita anegdota o kupnji traktora u Bordeauxu najzornije svjedoči o pravom karakteru jednog od prautemeljtielja modernog istarskog vinarstva.

Franco Cattunar (Fotografija/Mario Kučera)

Franco Cattunar profesionalno proizvodi vina od 1985. godine. Franco Cattunar jedan je od osnivača Vinistre. Franco Cattunar spada među inicijatore znanstvenog pristupa istarskom i hrvatskom vinogradarstvu. Cattunar je još prije četrnaest godina naručio elaborat o geologiji njegovih pedesetak hektara vinograda.

Porečki Institut za poljoprivredu ustvrdio je da Cattunarovi vinogradi leže na četiri različtia tla, crvenom, crnom, bijelom i sivom. Na temelju tog više od 200 stranica dugog elaborata razvijen je Cattunarov brend Četiri zemlje s povremenim podnaslovom Terroir zapadne Istre. Cattunaru su, naime, vinogradi najvažniji na svijetu. Ali, ni rad u podrumu nije mu manje važan. Kroz Cattunarov veliki podrum ove nas je godine proveo njegov sin Edi, koji je počeo polako nasljeđivati posao svog velikog oca.

Edi Cattunar

Druge subote u prosincu probali smo, dakle, čitav niz Cattunarovih novih, starijih i još navodno nedovoljno spremnih vina, od kojih su neka zapravo savršeno spremna. To prije svega vrijedi za oranž Nonno iz 2016. godine. Macerirana malvazija Nonno iz 2015. godine osvojila je platinastu medalju na Decanterovim Svjetskim vinskim nagradama. Dugo macerirana malvazija iz 2016. godine proizvedena je nešto drukčijim tehnikama nego platinasti Nono, pa su Cattunari godinama razmišljali kako da je nazovu; u igri se pojavila čak i riječ Nonna. Međutim, i vino iz 2016. zvat će se Nonno. Novi je Nonno briljantan. Radi se o jednom od onih klasičnih vina koja trajno obilježavaju i vinariju i cijelo vinogorje i regiju u kojoj se vinarija nalazi.

Edi Cattunar i Moreno Đurđević

Novi Nonno prepun je lijepih, bogatih aroma suhog voća, kora citrusa i toplih začina, s mekšom teksturom od prethodnika ali i s jednako čvrstom strukturom, koju čine dobre kiseline i zreli, fino granulirani tanini. Nonno iz 2016. novi je Cattunarov kandidat za najviša međunarodna priznanja. Osim toga, moramo priznati da iskreno poštujemo činjenicu da se jedan vinar, eto, odlučio pustiti na tržište suhu malvaziju, poslije skoro devet godina odležavanja. Tu se, također, radi o pomicanju granica vinske proizvodnje i prodaje u Istri i u Hrvatskoj.

No, vinarija Cattunar sad si može dopustiti luksuz da dulje vrijeme odležava vina, zato što postiže izvrsne prodajne rezultate. Pretprošle su nam subote u Novoj Vasi rekli da su 2024. prodali skoro 25 posto više vina, nego 2023. S obzirom na slabiju turističku sezonu, taj rezultat nije dobar nego spektakularan. Osim novog Nonna, kod Cattunara smo probali niz uzoraka mladih bijelih vina, koji su drastično različiti ali sa zajedničkim nazivnikom: grožđe je zrelo i ima razmjerno visoke kiseline, što znači da će vina biti veoma užitna i da bi mogla vrlo dugo trajati.

Među crnim uzorcima iz recentne berbe osobito dobar dojam ostavio je merlot, koji bi se mogao pretvoriti u eksplozivno, moćno, veliko vino. Kušali smo i vjerojatno prvi hrvatski montepulciano, koji ima potpuno nevjerojatne analitičke brojke: kiseline su dvoznamenkaste. Posebno dobar dojam ostavile su nam nove verzije Cattunarova pjenušca Evita. 

Prva Evita, ali točena iz magnuma, mnogo je kremastija i bogatija od Evite iz butelje. A druga Evita iz berbe 2021. koja još nije na tržištu, iznimno je vibrantna i posjeduje ponešto šampanjskih značajki. S novom Evitom Franco Cattunar pronašao je ispravan rukopis u proizvodnji tradicionalnih pjenušavih vina. Vinarija Cattunar iz godine u godinu se mijenja, eksperimentira i unapređuje kvalitetu, a osobito je važno što karizmatični Franco Cattunar u sinu Ediju definitivno ima kompetentnog nasljednika.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.