Za velike se blagdane otvaraju posebno dobre boce. Taj divan običaj nema smisla mijenjati, pogotovo kad možete birati između relativno mnogo veoma dobrih butelja. Ovaj smo Badnjak, kao i svake godine, proveli u društvu šampanjca.
Kao aperitiv otvorili smo Marc Hebrartov Rose Premier Cru. Radi se o živahnom, intenzivno voćnom, vrlo svježem šampanjcu s prilično visokim kiselinama, koji nas je zabavio dok smo u kuhinji dovršavali večeru.
Uz Caviarijevu belugu, koju smo poslužili na svježe pečenim toplim dosama (jednako efektna kombinacija kao kavijar i blini) pili smo, tradicionalno, Dom Perignon. Odlučili smo se za DP iz 2013. jer je ta berba suzdržanija od flambojantne, egzotične 2015. koju inače više volimo. Nismo htjeli riskirati da šampanjac nadjača kavijar.
Uz izvrsnu, 36 mjeseci odležanu belottu otvorili smo Maillartov Rose Grand Cru, crno vino prerušeno u ružičasti šampanjac koji je svojim velikim tijelom i laserskim kiselinama upravo fenomenalno išao uz masni španjolski pršut. Naposljetku, uz hrskavu pečenu patku s jednim voćnim i jednim pikantnim umakom točili smo Tomčev Marany Sivi pinot.
Uz patku bi trebalo ići moćno crno vino, ali poslije tri butelje šampanjca htjeli smo ostati na lakšem a ipak dovoljno supstancijalnom vinu, kao što je ovaj izvrsni macerirani sivi pinot boje ciklame. Na Božić smo bili nešto konvencionalniji. Uz juhu gospođe Dubarry otvorili smo sočni ali otmjeni terlanski bijeli pinot Vorberg iz 2018. a uz bifteke s dresingom od bird’s eye čilija Benvenuti Santa Elisabettu iz 2015. koja tek sad pokazuje svoj puni potencijal, i senzacionalnu Medeinu Punta Grecu iz 2020. koja je lani uvjerljivo pobijedila u izboru za Vino godine Kulta Plave Kamenice. Umjesto desertnih vina, uz božićne smo kolače točili petnaestogodišnji armagnac.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.