U plešivičkim se vinskim obiteljima uvijek jako dobro kuhalo. Još puno godina prije nego je chef Bernard Korak dobio Michelinovu zvjezdicu, Zagrepčani su vikendima masovno dolazili kod njegove mame na patku i pečenu teletinu. Martina Tomac zasluženo uživa reputaciju jedne od najboljih hrvatskih kućnih kuharica. Nedavno, par dana prije početka Adventa, odlično smo ručali kod obitelji Šember.
Francuska salata podsjetila nas je na neke davne Božiće i Nove godine, goveđa juha bila je bogata i krepka, a glazirana rebra upravo maestralna. Valjda se još jedino kod braće Benvenuti u Kaldiru doma kuha tako dobro kao u vodećim plešivičkim vinarijama.
No, obitelj Šember posjetili smo, naravno, prije svega zbog vina. Probali smo niz novih vina, od kojih su neka prilično impresivna. Pjenušac Rose Brut iz 2016. godine jedinstvena je pojava na hrvatskoj sceni pjenušavih vina. Uz pojedine Tomčeve Amfore riječ je o možda najambicioznijem pjenušcu dosad proizvedenom u Hrvatskoj.
Šemberov Rose iz 2016. koji je proizveden u mikrokoličinama, ima vertikalnu, čeličnu šampanjsku strukturu, bouquet prepun svježeg crvenog voća podcrtanog mirisom brioša, dug i svjež okus i puno rasplesanih živahnih mjehurića. Rose iz 2016. definitivno je vrijedilo dugo odležavati: riječ je o jednom od jačih kandidata za Vino godine Kulta Plave Kamenice.
Blanc de Noirs iz 2019. koji također tek dolazi na tržište, pun je moćan i bogat, dok je Baba Draga 99 nazvana po vinogradu zasađenom 1922. godine starim plešivičkim sortama zadržala onaj iznimno vibrantni karakter koji nas još od kušanja debitantske Babe Drage 96 snažno asocira na šampanjce čuvenog growera Larmandier Bernier. Zdenko i Nikola Šember zaista mogu biti ponosni na svoju visoku liniju pjenušavih vina koja, naravno, uključuje i široko popularni blanc de blancs Pavel. Problem je jedino u tome što je tih pjenušaca premalo.
Među mirnim vinima koja smo kušali kod Šembera najsnažniji je dojam ostavio zaista vrhunski Rizling Vučjak iz 2023, autoritativan, intenzivan na nosu i na nepcu, bogat s perfektnim kiselinama. Šemberovi oranži Ab Ovo (rizling) i 5th Generation (cuvee) iz berbe 2023. bitno su elegantniji nego prije; maceracija je trajala osam do deset dana, pa su ova vrlo ozbiljna vina već sad glatka i zaokružena.
Naposljetku, kušali smo i jedno potpuno nevjerojatno vino: riječ je o crnom pinotu iz 2022. s nikad zabilježenih 17 posto alkohola! Kiseline, pak, iznose 8,4. Ovaj terroirski fenomen jako je gust i premonumentalan. Šemberi će ga, razumljivo, odležavati dugo, dugo vremena. Zdenko i Nikola Šember svake godine proizvode nešto novo, drukčije i ambicioznije. Radi se, definitivno, o jednoj od najinovativnijih hrvatskih vinarija.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.