Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

CHEF ĐUKIĆ Joško Gvardiol troši 5200 kalorija na dan. Stalno je gladan. Nije lako to namiriti…

Tomica Đukić, chef baranjskog restorana Josić, dugogodišnji je glavni kuhar hrvatske nogometne reprezentacije. Gospodin Đukić nedavno je sudjelovao na Aspirinom nutricionističkom panelu održanom u Splitu, gdje je govorio i o prehrani naših nogometaša.

Portal Gol.hr prenio je pojedine dijelove zanimljivog Đukićeva izlaganja. Chef Đukić prvo je načelno opisao što hrvatski reprezentativci jedu: “Na dan utakmice hranimo ih jednostavnim ugljikohidratima, poput bijele riže i tjestenine. Za vrijeme priprema prehrana se bazira na što više raznovrsnog povrća, ali i na mesu, od bijelog do crvenog. Kuhamo, naravno, i ribu koja uvijek mora biti svježa. Deserti se opet temelje na ugljikohidratima. Vrlo često pečemo palačinke, ali ih punimo džemovima. Proizvodi poput Nutelle ne dolaze u obzir.”

Đukić je govorio i o nutricionističkim navikama i potrebama pojedinih igrača.

“Modrićev sustav prehrane isplaniran je do zadnjeg grama i on ga se disciplinirano drži. Zato i traje do 40 godine. S Rakitićem sam imao problema jer on ne odnosi gluten, a važan dio sportske prehrane su ugljikohidrati. A Gvardiol je slučaj za sebe. On unosi 5200 kalorija dnevno, stalno je gladan. On je kao bunar, čovjek je naprosto veliki potrošač. Tu nema ništa loše, ali ga je katkad teško namiriti.”

Kako bismo Gvardiolovu potrošnju kalorija kontekstualizirali, treba podsjetiti da prosječni muškarac koji se redovito kreće, dnevno troši između 1800 i 2200 kalorija. Nadalje, 10 kilometara umjerenog trčanja spaljuje 600 do 1000 kalorija, zavisno o tjelesnoj težini.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.