Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

18 kandidata u prosincu se sučeljava na 27. Prvenstvu sommeliera Hrvatske u Opatiji. Finale će se prenositi uživo 

U ponedjeljak i utorak 2. i 3. prosinca u opatijskom hotelu Ambasador održava se 27. prvenstvo sommeliera Hrvatske, na kojem će se ove godine natjecati 18 sommeliera. Prvenstvo se održava pod  pokroviteljstvom HTZ-a i TZ Kvarnera. 

Prvoga dana natjecanja održat će se četvrtfinale, na kojemu će se osim praktičnog dijela polagati i pismeni ispit. Pismeni ispit traje 40 minuta, predaje se pod šifrom i obuhvaća široki raspon pitanja s područja vinarstva, vinogradarstva i zakonodavstva vinske industrije kao i specifična pitanja sommelierske struke.

Aktualni sommelierski prvak Hrvatske Kristijan Harjač

Drugi dio četvrtfinala, desetominutni blind tasting, također podrazumijeva pismeno opisivanje vina s identificiranjem položaja, proizvođača, godine berbe i potencijala starenja te prijedlogom pairinga. U četvrtfinalu će se natjecati svi prijavljeni sommelieri, dok će u polufinale ući njih osam s najvećim brojem ukupno osvojenih bodova. Zanimljivo je da ove godine među kandidatima nema Ivana Juga, nekadašnjeg sommelierskog prvaka Hrvatske. Čini se da zagrebački sommelieri i ove godine ignoriraju nacionalno prvenstvo, natječe se samo jedan sommelier iz Zagrea. Šampionsku titulu ove će godine braniti glavni sommelier rovinjskog restorana Agli Amici Kristijan Harjač.

Polufinalno natjecanje i finale održat će se u utorak 3. prosinca. U finale ulaze tri najbolje plasirana sommeliera, koji će pred žirijem na blind tastingu identificirati vina i destilate, posluživati aperitive, dekantirati crna vina, identificirati greške na vinskim kartama i ispravljati ih, te polagati ispit servisa, s posebnim zahtjevima gostiju. Pobjednik će biti proglašen odmah nakon finalnog natjecanja. Finale 27. Prvenstva sommeliera Hrvatske prenosti će se uživo putem web streaminga  NA OVOM LINKU

Tijekom prvenstva održat će se i masterclas kultne vinarije Marqués de Murreita iz Rioje.

Prvenstvo sommeliera Hrvatske jedno je od najvažnijih domaćih ugostiteljskih natjecanja. Nacionalno sommeliersko prvenstvo, koje tradicionalno organizira Hrvatski sommmelier klub, autoritativni je čin promocije stručnosti u prodaji i prezentaciji vina u ugostiteljstvu, ali i važnosti, atraktivnosti i digniteta profesije sommeliera.

U nastavku donosimo detaljni program 27. prvenstva sommeliera Hrvatske, imena kandidata i sadržaj masterclassa.

Ponedjeljak, 2. prosinca 2024.

13.00 – 16.00 Četvrtfinalno natjecanje

16.00 – 17.00 Godišnja skupština HSK

17.00 – 19.00 Masterclass radionica: Marqués de Murrieta, Rioja

Utorak, 3. prosinca 2024.

08.30 – 12.00 Polufinalno natjecanje

15.00 – 17.00 Finalno natjecanje (live stream)

17.00 – 18.00 Proglašenje pobjednika i dodjela nagrada (prezentacija sponzora)

Kandidati 27. Prvenstva sommeliera Hrvatske

  • Siniša Lasan, Rixos Premium Dubrovnik, Dubrovnik
  • Ivan Maljevac, Zagreb
  • Toma  Marijan, Hidden Wine Bistro, Rijeka
  • Tomislav Mikinac, Restoran Nebo, Rijeka
  • Karlo Salamon, Restoran Nebo, Rijeka
  • Antonio Gregorić, Restoran Patron, Jastrebarsko
  • Jasmin  Huskanović, Restaurant Spinnaker, Valamar, Poreč
  • Mladen Jaklinović ,Miramare by Frattelli Cerea, Valamar, Poreč
  • Josip Orišković, Dvorac Belaj, Belaj 
  • Viktor Peić Hotel Albatros, Plava Laguna, Poreč
  • Anto Prgomet, Hotel Park, Slavonski Brod
  • Mate Negulić, Restoran El Rio, Rijeka
  • Dejan Dević, Restoran Jist, Viškovo
  • Alen Vukić, Food & wine bar Ganeum, Lovran
  • Marko Škarica, Opatija
  • Kristijan Harjač, Restoran Agli Amici, Maistra, Rovinj
  • Igor Klarić, Familiy Hotel Amarin, Maistra, Rovinj
  • Domagoj Perković, Familiy Hotel Amarin, Maistra, Rovinj

Masterclass Marqués de Murrieta – vina

  • Pazo Barrantes 2021
  • Marques de Murrieta 2019
  • Gran reserva 2016
  • Capellanía 2019  
  • Castillo Ygay 2012
  • Dalmau 2019
  • Castillo Ygay Blanco 1986

Hrvatski sommelier klub neprofitna je strukovna udruga osnovana 1993. godine. Udruga danas broji 500-tinjak članova. Glavna zadaća HSK napredak je profesije sommeliera, produbljivanje svijesti o kulturi stola, kao i stalna edukacija profesionalaca i ostalih zainteresiranih građana – ljubitelja vina. Hrvatski sommelier klub, od 1994., član je Svjetskog udruženja sommeliera (L’Association de la Sommelierie Internationale – ASI). Više o HSK-u na web stranici www.sommelier.hr 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.