Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Na tastingu pjenušaca Ca’ del Bosco u riječkom Wine&Co kušali smo briljantni Annamaria Clementi iz 2014. 

Riječka vinoteka Wine&Co definitivno je centar riječkog vinskog života i sve brojnije zajednice. Gospodin Jadranko Smokrović i njegov tim pokazali su to i u petak navečer, kad je održana prezentacija i degustacija kultnog talijanskog pjenušca Ca’ del Bosco iz Franciacorte. 

Franciacorta je specifična vinska regija u Lombardiji, neusporedivo manja od Champagne, ali jedna od svega pet ili šest svjetskih regija čiji pjenušci suvereno mogu konkurirati šampanjcima. Upravo to nam je pokazao Ca’ del Bosco najpoznatiji proizvođač pjenušavih vina iz Franciacorte.

Livio Bagnara

Za brend Ca’ del Bosco najbitniji je Maurizio Zanella, koji se danas smatra i osnivačem vinarije. Iako je Ca’ del Bosco postojao i prije, dolaskom gospodina Zanelle, dolaze i prva pjenušava vina, kao i zaštita Franciacorta DOCG. Imaju otprilike stotinjak hektara vinograda na kojima uzgajaju chardonnay, pinot bianco, merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc i crni pinot, a od 2014. imaju organski certifikat za vinograde.

U Wine&Co u petak navečer stigao je i Livio Bagnara, direktor vinarije za ovaj dio Europe, kako bi pobliže pojasnio filozofiju Ca’ del Bosca i njihovih vina. Wine&Co je za sudionike degustacije naručio sushi iz najboljeg kvarnerskog japanskog restorana, opatijskog Namija. Sushi i pjenušci prirodni su prijatelji, i ovaj je potez podigao razinu ionako posebne degustacije.

Degustacija je započela izvanrednim Cuvee Prestigom iz 46. edicije, koji bi kao radni pjenušac trebali držati svi ambicozniji barovi i restorani s obzirom na korektnu cijenu i pristupačnost. Cuvee Prestige napravljen je od 75% chardonnaya, 22% pinot noira, ostatak od nekoliko posto čini pinot blanc. Cuvee Prestige nas je osvojio svojom svježinom i elegancijom.

Ništa manje nije pokazao ni rose pjenušac iz iste edicije. Najveće iznenađenje večeri među publikom izazvao je izvrsni chardonnau Selva della Tesa, koji iznimnom mineralnošču, slanoćom i blagim, lijepo ukomponiranim utjecajem drva podsjeća na Burgundiju i njezine Chablise.

Merlot iz 2015. godine je pokazao kako se Ca’ del Bosco izvrsno snalazi i u proizvodnji crnih vina. Vrhunac cijele večeri bilo predstavljanje dragulja u kruni vinarije, briljantnog pjenušca Annamaria Clementi iz 2014. Nazvan po majci Maurizia Zanelle, velikoj glumici Annamariji Clementi, ovaj klasični pjenušac višeg ranga Ca’ del Bosco puni samo u određenim berbama. Radi se pretežito od chardonnaya i manjeg postotka pinot noira i pinot blanca. Annamaria Clementi veliko je svjetsko vino, koje karakteriziraju maslačaste note brioša koje uglavnom prevladavaju i odlična mineralnost. Annamaria Clementi išao je jako dobro uz sushi, ali vjerujemo da bi još bolje išao uz kavijar, kamenice i jastoge. Ca’ del Bosco distribuira Wine&Co, a najavljenim radionicama i eventima u Rijeci zima za ljubitelje vina nikako neće biti dosadna. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.