Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Nova vinarija Radovan u Višnjanu zapravo je jedan od najromantičnijih ugostiteljskih prostora u Istri

Lani u studenom prvi smo put posjetili Franka Radovana, uglednog istarskog butiknog vinara. Obitelj Radovan upravo je dovršavala novu vinariju, za koju nisu imali previše prostora: imanje Radovan stisnuto je između dvije ili tri druge velike kuće. Radovani su se morali prilagoditi svom okruženju. Pa su na najvišoj razini na krovu dijela podruma napravili jednu od najromantičnijih terasa u Istri. Otvorili su je krajem ovog ljeta.

Dakle, ugostiteljski prostori, kako se to tehnički kaže, nove vinarije Radovan spadaju među najljepše u Istri. Prošlog smo tjedna kod Franka Radovana stigli oko pola pet. Pa smo, okruženi veoma lijepom, baš ladanjskom hortikulturom koja podsjeća na zen vrtove, gledali sivoplavo more, zelenu Istru oko Višnjana i zagasito crveno sunce nad morem: zalasci sunca spadaju među spektakularnije adute Radovanove nove vinarije, samo što ih gosti uglavnom ne mogu vidjeti.

“Ljeti sunce zalazi kasno, oko devet, a mi radimo do sedam,” objašnjavao nam je Franko Radovan, “Radimo do sedam zato što se ne želimo baviti profesionalnim ugostiteljstvom koje zahtijeva posebnu organizaciju, više zaposlenih i drukčiji poslovni model. Ovo lijepo mjesto namijenjeno je gostima koji žele probati vino, kupiti nešto vina i zadovoljni su jednostavnim snackovima, pršutom, kobasicama i sirom. Ako bismo otvorili i kasnije navečer, vjerojatno bismo morali raditi do dva, jer pojedine grupe gostiju koje smo pustili da ostanu malo dulje, htjele su ovdje sjediti cijelu noć. A mi, ponavljam, nismo profesionalni ugostitelji.”

“S druge strane, budemo li izloženi velikom pritisku gostiju tijekom sezone možda ćemo morati razmisliti o profesionalizaciji ugostiteljskog segmenta,” kaže jedan do najsimpatičnijih istarskih vinara koje smo upoznali u dvadesetak godina neprekidnog posjećivanja vinskih podruma u Istri.

U svakom slučaju, Višnjan s Radovanovom novom vinarijom i Toljevom obližnjom Cantinom postaje  vinsko turističko središte visokog stila. Osim što smo uživali u ambijentu, u novoj smo Radovanovoj vinariji i probali niz uzoraka iz berbe 2024. Radovanova se mlada vina kao i obično razlikuju od vina većine drugih lokalnih vinara.

Alkoholi u malvazijama s različitih položaja prilično su visoki, ali Franko Radovan uspio je zadržati iznimno dobre kiseline, tako da su vina zrela, skladan i svježa, uključujući i uzroke malvazija koji prelaze 14 posto alkohola. Mladi sauvignon uobičajeno  je izvrstan, s puno voćnih nota uokvirenih zelenim ali nipošto prezelenim nijansama.

Važno je naglasiti da fermentacije u Radovanovoj vinariji traju prilično kratko, od sedam do deset dana. Naposljetku smo još probali dva bijela Capelleta, Radovanova prestižna vina: berba 2021. zbog manjeg je utjecaja drva superiorna berbi 2019. Crni Capeletto iz 2021, cuvee merlota i refoška, mogao bi postati fenomenalan. Crni Capeletto iz 2021. izaći će na tržište 2025. godine.

Najsnažniji dojam među crnim vinima ostavio nam je, međutim, Refošk iz 2021. pun voća i čokolade, s intenzivnim bouquetom, dugim okusom i sladostrasnom baršunastom teksturom. Riječ je o potencijalno velikom vinu. Kad smo obilazili sve prostorije u novoj Radovanovoj vinariji, primijetili smo da u skladištu nema ničega osim par desetaka kartona crnih vina.

Franko Radovan opet je, prerano, rasprodao sve što je proizveo. Ne sjećamo se nijedne vinarije u Hrvatskojns potpuno praznim skladištem. Franko Radovan definitivno zaslužuje kultni status koji je stekao prije dosta godina.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.