Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Enoist je novi istarski vinski brend koji je okupio All Stars konzultantsku ekipu, da bi na prvom nastupu na Vinistri osvojio zlatne medalje za sva tri prijavljena vina

Enoist je jedan od kvalitativno najambicioznijih novih vinskih projekata u Hrvatskoj. Enoist su pokrenula dva zagrebačka poduzetnika srednjih godina, koji su uspjeli okupiti impresivni savjetnički tim. Vina proizvodi čuveni Milan Budinski. Loze u Enoistovim vinogradima sadi obitelj Kadum, najvažniji hrvatski stručnjaci za podizanje vinograda. Opremu budućeg podruma planira dr. Leo Gracin, jedan od najutjecajnijih hrvatskih vinskih znanstvenika koji proizvodi izvanredan babić; gospodin Gracin prije petnaestak je godina  odigrao ključnu ulogu u afirmaciji Stine i Boškinca.

Naposljetku, sortiment u Enoistovim vinogradima u južnoj Istri definirao je porečki znanstvenik Marijan Bubola. Dr. Bubola, obožavatelj terana, vjerojatno je najutjecajniji istarski vinogradarski stručnjak. Momci iz Enoista  okupili su dakle, najjaču moguću profesionalnu postavu što, međutim, ne bi imalo puno značaja da vina nisu dobra. Vina su srećom vrlo dobra, o čemu svjedoče tri zlatne medalje na Vinistri 2024. za sva tri uzorka koja je Enoist poslao. Zlatne su medalje dobile mlada Malvazija iz 2023, odležana Malvazija iz 2022. i Teran iz 2022. godine.

Tri zlatne medalje na debitantskom nastupu na Vinistri zaista su rijedak događaj, koji nas asocira na prve uspjehe Marka Fakina na Vinistri. Znamo gdje je Fakin danas. Ovih smo dana probali sva tri Enoistova šampionska vina. Mlada Malvazija nije tipično mlada, hrskava i lagana, nego je riječ o ozbiljno strukturiranom, gustom vinu s puno svježine, sortnih aroma i okusa, koje može trajati godinama. Odležana Malvazija osobito je kompleksna, svijetla, uzorno vibrantna, bez pretjeranog utjecaja novog hrasta osim u lagano vaniliziranom okviru.

Radi se o jednoj od desetak vodećih istarskih odležanih malvazija. Za dvije ili tri godine ova bi se procjena mogla smanjiti na pet ili šest, jer Enoistovoj Malvaziji iz 2022. treba dodatno dozrijevanje u boci. Naposljetku, Enoistov Teran neobično je elegantan. Uz teran vežemo sve moguće atribute povezane sa snagom i  kiselinom, ali ga sasvim rijetko povezujemo s elegancijom. Enoistov je Teran već sad, u vrlo mladoj razvojnoj fazi, gotovo uzorno elegantan, skladan i ukroćen što ga, naravno, čini gastronomski podesnim, pogotovo kad je riječ o biftecima, sirovoj i pečenoj plavoperajnoj tuni, pečenom mesu visoke divljači i tuberu melanosporumu, pa čak i tuberu magnatumu (melanosporum je plemeniti crni zimski tartuf, a magnatum genijalni bijeli tartuf).

Enoistova vina nisu jeftina. Njhova je mlada Malvazija jednako skupa kao neke odležane malvazije. No, to je dio strategije brenda. Igor Markota i njegov poslovni partner Kristijan Gagulić ne žele da Enoist postane masovni brend pa utoliko ne ugrožavaju ni jednu srednju ili ili veću vinariju u Istri. Markota i Gagulić kane Enoist pozicioniratikao beskompromisno kvalitetno, donekle ograničeno dostupno vino. Superiorna kakvoća tri njihova prva vina opravdava takvu strategiju. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.