David Štampar, jedan od tri vodeća međimurska vinara, uz obitelji Dvanajščak-Kozol i Cmrečnjak, u utorak je navečer u zagrebačkom fine dining restoranu Mano2 predstavio Mađerku 360. Mađerka može postati dosad najznačajnije Štamparovo vino.
Evo zašto. Cuvee Mađerka 360 koji se sastoji od cabernet sauvignona, cabernet franca i merlota, prvo je autoritativno crno vino a da se ne radi o crnom pinotu, proizvedeno u Međimurju još od jednog Jakopićeva caberneta iz 2015. godine.
Međimurje je, dakle, nesporni terroir bijelih vina. Svi smo navikli na međimurske hrskave pušipele, zeleno citrusne sauvignone i lepršave klasične pjenušce. Zahvaljujući Mađerki iz berbe 2021. odležanoj 24 mjeseca u francuskom barriqueu, Međimurje pokazuje da može postati i terroir ozbiljnih crnih vina.
Zato je prva Štamparova Mađerka, nazvana po istoimenom položaju, jednom od najviših u Međimurju, uistinu potencijalno povijesno važna. S obzirom na sve toplija ljeta, sasvim je moguće da će sve više međimurskih vinara saditi klasične crne sorte, od caberneta i merlota do frankovke koja podjednako dobro uspijeva u već dugo vrućoj Baranji kao i u nešto hladnijoj unutrašnjosti Istre.
Štamparovi i Manovi sinoćnji gosti degustirali su ovo elegantno i svježe crno vino uz solidnu kolekciju sireva, jedan paški i tri francuska. Sireve je, međutim, uvjerljivo pobijedio genijalni džem od kobasice, valjda najoriginalniji kondiment koji smo dosad probali u Hrvatskoj. Prije Mađerke 360 pili smo Pušipel s Mađerke, pa nagrađivani seksi pjenušac Urban White, zatim aromatični Sauvignon i puni, bogati Sivi pinot koji je trebao biti poslužen na bitno višoj temperaturi: slatka se vina serviraju ledena, suha baš i ne.
Pairing je bio vrlo dobro pogođen, a jedno Krofilonovo jelo, “carbonara” od jaja poširanog u pačjoj masti s prosenjacima i crnim trubačima u vrhnju, s PX sherryjem, škampima pa još ljutikom i brokulom, definitivno ulazi u ljetopise hrvatskog modernističkog fine dininga. Cappelletti s čičokom, umakom od reduciranog soka buče, ukiseljenom i kandiranom bučom i bučinim košticama raskošna su posveta kasnoj jeseni.
Štamparova prezentacija u Manu2 jedan je od srećom ne više tako rijetkih primjera visoko civiliziranog okupljanja oko vrhunske gastronomije i izvrsnih vina. Zagreb je sinoć tijekom večere u Manu2, u tom ne pregolemom prostoru u Radničkoj, izgledao kao dostojanstveni europski velegrad.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.