U Uraniji smo bili dva puta otkako se otvorila. Jednom u vrijeme soft openinga kad je sve nadgledao barmen Karlo Ferenčak i dok se još nije stvorila fama oko njegova novog bara. Mogli smo u miru razgledati izvrsno uređenje i spontano probati nekoliko koktela i snackova.
S Ferenčakom smo razgovarali o idejama koje u Uraniji želi ostvariti: “Ovo mjesto je bilo kino, a vlasnici prostora su 3LHD, pa smo koktele zapravo usmjerili prema tome,” objašnjava bivši glavni barmen Noela. Film i arhitektura tema su svih koktela u Uraniji. Riječ je o jednom od onih ugostiteljskih dodira koji ne utječu previše na kvalitetu samog pića, ali stvaraju dobar kontekst i platformu za razvoj detalja koji izvrsne barove razlikuju od dobrih.
Na koktel listi su tako Antonio Margheriti, posveta talijanskom filmašu, omiljenom Tarantinovom redatelju špageti vesterna koji je dobio mali spomenik u sceni u Inglorious Bastards. Koktel Gašper posvećen je genijalnom argentinsko-talijanskom redatelju Gasparu Noé. Charlie Don’t Surf je inspiriran možda najboljim ratnim filmom svih vremena Apokalipsom Danas. Kokteli posvećeni arhitekturi nisu ništa manje zanimljivi. Sagrada Familia, Duomo di Firenze i Lego vješto oslikavaju ambicije Karla Ferenčaka i Marka Markote, suosnivača nove Uranie.
Priče, niti vodilje i ambicije su jedno, ali sposobnost miksanja koktela nešto je posve drugo. U petak navečer došli smo ponoviti gradivo. Urania se oko osam navečer počela lagano popunjavati, a do devet je osoblje moralo odbijati goste, što dovoljno govori o tome kako je Zagrebu nedostajalo ovakvo mjesto. Naručili smo Gašpara koji je zapravo klasični negroni, ali s dodatkom opakih kiselina, pa se kolokvijalno zove Negroni on Acid.
Negroni je može biti dobar pokazatelj umijeća miksanja koktela i dobar je temelj za ući dublje u listu. Negroni u Uraniji je definitivno jedan od najboljih koje smo probali u Hrvatskoj za jako, jako dugo vremena. Savršeno balansiran s nekoliko vrsta kiselina koje su toliko jake da ih barmen samo pošprica po čaši, što je međutim dovoljno da vam kiseline ispune usta i stvore elektrificirajući osjećaj s dugim završetkom.
Antonio Margheriti je osvježavajuć i kompleksan Americano s bitterima, timut paprom i sodom od kadulje. Rezultat je odličan. Charlie Don’t Surf je dao barem zasad kontrirajuće rezultate. Ideja jest genijalna: Amerikanac (viski) u Aziji (mješavina azijskih začina) baš kao u filmovima, a sve pomiješano s limetom uz dobru dozu ljutine. Barmen nam je priznao da ova serija začina još nije točno ono što je zamisio, ali smo svejedno željeli probati. Mješavina začina je zaista trebala biti nešto izraženija, dok je ljutinu popravio na djelu dodajući nekoliko kapljica ljutog umaka. Svejedno, riječ je o ambicioznom i ukusnom koktelu koji se kao i ostali radi od nule, sa svim sastojcima Ferenčakove imaginacije.
Uz koktele smo probali nekoliko barskih zalogajčića, koji su podjednako ambiciozni, zabavni i dotjerani do najsitnijeg detalja. Definitivno najveći hit Uranije bit će minijaturne punjene paprike, snack koji vješto replicira okus i formu punjenih paprika, ali prilagođen barskom ugođaju. Probali smo i lavlju grivu s patlidžanom i rajčicom, koja intenzitetom i atraktivnošću okusa više podsjeća na pozdravu iz kuhinje fine dining restorana, što je i logično, Ferenčake je potekao iz fine dininga. Urania je daleko najozbiljniji bar u Zagrebu, zbog jedinstvenog spoja atmosfere, uređenja i kvalitete koktela.
Dramatično i odlično iskorišteno osvjetljenje stvara dojam kao da ste u nekom od skandinavskih minimalističkih ateliera, ali s dobrom dozom topline. Glavnim dijelom bara dominira modularni šank na kojemu se pripremaju kokteli i koji goste povezuje u zajednicu, kao i veliki komunalni stol odmah do ogromnih staklenih stijena. Urania podsjeća na barove u velikim europskim gradovima, što dodatno osnažuje izbor glazbe. U baru smo zasad bili samo navečer, ali je mjesto gdje se može provesti svako doba dana. Urania preko dana poslužuje specialty kave, brunch i dobar izbor pića, koktele rade od pet popodne. Urania je svakako bila potrebna zagrebačkoj barskoj sceni koja je ovim otvorenjem skočila za nekoliko stepenica. Dodatni je plus što je svima pokazala kako se ambiciozni kokteli najviše klase mogu miješati za 8 do 9 eura, što je trenutno sasvim sigurno odlična vrijednost za novac.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.