Osječka pizzerija Novi Saloon prošle je godine dobila snažan publicitet kad je zajedno s ekipom iz zagrebačkog Franko’s Pizza&Bara osvojila zlatnu medalju na talijanskom Caputo Cupu. Caputo Cup, koji je nastao kao suradnja APN-a i mlina Caputo, svojevrsno je svjetsko prvenstvo u pripremi pizza. Konkurencija zna biti žestoka i nemilosrdna.
Zajednički uspjeh Novog Saloona i Franko’sa svakako je jedno od značajnijih postignuća hrvatske scene pizzerija. Budući da smo vikend proveli u Osijeku, pronašli smo vremena i za obilazak definitivno najbolje pizzerije u gradu, a i puno puno šire. Novi Saloon se nalazi u osječkom stadionu Gradski Vrt. Restorani u standionima zapadna su konvencija. I Geranium, jedan od najboljih svjetskih restorana, nalazi u sklopu stadiona u Kopenhagenu. U Hrvatskoj to još nije običaj, jer se o stadionima ne vodi osobita briga. Osijek je izuzetak.
U Novi Saloon smo došli u nedjelju poslijepodne kad je još bilo puno gostiju, uglavnom sportskih rekreativaca, pa je u restoranu bila energična atmosfera. Novi Saloon je, kako mu i ime govori, uređen poput saloona iz vestern filmova, ali više podsjeća na Gardaland. Osjećali smo se kao da jedemo u zabavnom parku, a ne u ozbiljnoj pizzeriji i restoranu.
Ugođaj nam možda i nije bio najdraži, ali sve u Novom Saloonu postaje bolje kad na stol dođe pizza. U ponudi imaju dosta širok izbor pizza s neobičnim miksom klasičnih i funky pizza sa sastojcima poput graha, ajvara, čvaraka ili meda. Nekoliko dana zaredom jeli smo dosta mesa i težu hranu po osječkim restoranima, pa samo poželjeli nešto laganiju pizzu.
Uzeli smo klasičnu Margheritu, koja je najčešće i pouzdan pokazatelj koliko pizzerija zna s tijestom i koliko dobro zapravo priprema pizzu. Definitivno nismo pogriješili. Tijesto koje Novi Saloon priprema spada među tri ili četiri najbolja u čitavoj Hrvatskoj. Ono je zapravo veoma školski primjer napoletane kakav se ne može često probati na našim prostorima, bez obzira na njezinu trenutnu popularnost. Tijesto je jedno od prozračenijih koje smo probali, rade ga s bigom, stručno je fermentirano, ispravno pečeno s perfektnim točkastim uzorkom i hrskavom koricom.
Zanimljivo je i da nam je za stol stigla passata u teglici s raznim začinima, koja je dodatno obogatila pizzu kad smo je skeptično stavili na jedan trokut. Jedino mjesto za napredak vidimo u odabiru sira koji Novi Saloon stavlja na pizzu. Iako nije grozan, sir na Margheriti djelovao nam je nešto plastičniji nego što bismo željeli. Bez ozbira na tu grešku, riječ je o jednoj od boljih hrvatskih pizza koja nije bez razloga osvojila zlato na svjetskom prvenstvu.
Hitnu intervenciju zahtijevaju pića u Novom Saloonu. Današnje tržište jednostavno zahtijeva koktele ili boljih craft piva uz ambiciozne pizze. O vinu da i ne govorimo. Nažalost, ničega od navedenog nema na jelovniku. Što je ogromna šteta. Dvije pizze i dvije cole platili smo 22 eura, što je pristojna cijena za dobru kvalitetu.
Ulica Kneza Trpimira 23, Osijek
PIZZA +4 PIĆA +2 SERVIS +3 AMBIJENT -3
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.