Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Chef Tomica Đukić u vinariji Josić kuha izvrsno, ali s više od 100 gostiju u sali kuhinja neizbježno radi teške tehničke greške 

Tomica Đukić je nesporno jedan od najvažnijih kontinentalnih chefova, i jedan od onih koji igraju ključnu ulogu u afirmaciji slavonske kuhinje. Đukić je pokazao da kontinentalna kuhinja može biti više od tipičnih, rustikalnih tradicionalističkih jela.  Sa zanimljivom karijerom, koja uključuje nekoliko poznatih mjesta u Osijeku i poziciju glavnog chefa hrvatske nogometne reprezentacije na kojoj kuha za Luku Modrića i ostale šampione, Đukić je svestran, sposoban i maštovit.

Prije dvije godine Tomica Đukić se skrasio u vinariji Josić. Iako smo s vinima gospodina Josića relativno dobro upoznati, nismo znali što zapravo očekivati od spoja Đukića i Josića na lokaciji otprilike pola sata od centra Osijeka. Već na parkingu se vidi da je restoran vinarije Josić jedan od najpopularnijih u Slavoniji. U subotu navečer doslovno nismo mogli pronaći parkirno mjesto pa smo auto ostavili gotovo ispred nečije kuće. Kad smo ušli u restoran, tamo je po slobodnoj procjeni jelo, slavilo i pilo više od 150 ljudi.

Prava brojka može varirati, ali neosporno je kako je ogroman uspjeh kada toliko ljudi dođe u restoran u isto vrijeme. U Istri i na Kvarneru gotovo nikad nismo vidjeli tolike popunjene konobe, bistroe ni vinarije. Atmosfera kod Josića je hektična, žamor se i ne može nazvati žamorom jer je gromko glasan, na momente i umarajuć, glazba se i ne čuje od glasova sretnih gostiju. Stolova je mnogo, konobara mala vojska i cijeli pogon donekle uspijeva zbrinuti i zadovoljiti sve goste.

Proceduralne greške su naravno neizbježne. Dugo smo čekali konobara koji će primiti našu narudžbu, neka vina ne toče se pred gostima, ali osoblju je zaista teško zamjerati takve stvari s obzirom na količinu posla koji odrađuju. I to lavovski. U takvom nabrijanom ambijentu, u kojem svi žele najbolji mogući provod jer slave godišnjicu braka ili obljetnicu firme ili su se okupili obiteljski ili prijateljski, neminovne su i  greške u kuhanju.

Tomica Đukić u restoranu Josić priprema jelovnik koji vješto kombinira tradicionalnu i modernu slavonsku kuhinju, tehnički kompetentno i s dobro izvučenim okusima.  Sva jela koja smo probali kod Josića bila su ukusnija od jela u većini osječkih restorana. Ali vidljivo je da kuhinja radi iznad realnih kapaciteta. Rižoto s dimljenim šaranom i kruškom prštao je od dimljeno-slatkastih okusa, bez problema bi se mogao poslužiti u nekom od klasičnih hrvatskih fine dining restorana. Ali riža je bila bolno prekuhana, do te mjere da se zapravo pretvorila u kašu. Pa smo se pitali ima li uopće smisla raditi rižoto kad je u sali toliko ljudi? Ili obrnuto, ima li smisla primati toliki broj ljudi kad se želite baviti nešto ambicioznijom kuhinjom u restoranu koji nema organizaciju za masovno kuhanje na visokoj razini?

Slični momenti ponavljali su se i u glavnim jelima. Patka s plavim kupusom i umakom od bukovača i crnih truba, neodoljivo ukusna, bila je dramatično presušena, vjerojatno zato što je u pećnici ostala predugo. File crne svinje s moćnim i elegantnim umakom od zelenog papra, bio je najbolje jelo dana, bez grešaka. Na tom se jelu vidjelo kako se svima poznata jela mogu oplemeniti s mjerom i znanjem, što ovdje predstavljaju školski pečeni file i odličan umak dubokih okusa.

Plata sa slavonskim narescima s početka ručka također nas je oduševila. Kulen, kobasica, čvarci, dimljena šunka, slanina i zbilja ljuti feferoni gastronomski su potpis  Slavonije, a kod Josića očigledno imaju neke od najboljih dobavljača. Sve je dodatno podigao i vrlo dobar domaći kruh. Prije Đukića nismo bili u restoranu Josić, ali vjerujemo da je on ovom popularnom restoranu donio kompetentnije kuhanje i finiji balans tradicionalnog i modernog kuhanja. Đukić i Josić nude i dva degustacijska jelovnika za 60 i 100 eura, za koje nismo imali snage. Ali vjerujemo kako se u njima potencijali slavonske kuhinje mogu još kreativnije istražiti. Četiri jela sa četiri čaše vrlo dobrih Josićevih vina platili smo 93 eura. Vrlo dobra vrijednost za novac. 

VINARIJA JOSIĆ

Planina 124, Zmajevac

HRANA: +3/-4 VINO 3 (u restoranu prirodno dominiraju Josićeva vina) SERVIS -4  AMBIJENT +3

VISA Inspire_logo_web copy

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.