Upravo je izašao novi Michelin za Italiju, jedno od najvećih svjetskih gastronomskih središta. Ovogodišnje izdanje je 70. po redu, što ga čini jednim od najdugovječnijih u povijesti Michelina. Ceremonija dodjeljivanja novih zvjezdica održala se u Modeni, gradu brzih automobila i slow fooda, kako se pametno reklamira.
U vodič je ušlo 36 novih restorana, 33 s jednom zvjezdicom, dva s dvije zvjezdice i jedan novi sa najviše moguće tri zvjezdice. Veronska Casa Perbellini 12 Apostoli svakako je najveća priča ovogodišnjeg talijanskog izdanja. U Casi Perbellini kuha legendarni talijanski chef Giancarlo Perbellini, koji potječe iz poznate loze slastičara. Njegova obitelj povezana je sa slastičarstvom još od davne 1890. godine, a vodi i uspješnu tvornicu.
Gospodin Perbellini ipak nije ostao samo na slastičarstvu već je proširio vidike i odlučio unaprijediti kulinarsku karijeru. Stažirao je po čitavoj Veroni, a zanat je dodatno brusio u Francuskoj u restoranima L’Ambroisie, Le Chateau d’Esclimont i Taillevent. Od 2002. godine kad se vratio u Veronu, počinje dobivati Michelinove zvjezdice, prvo za restoran Isola Rizza, a zatim i Casu Perbellini. Najvažnijim mentorom u karijeri smatra svog djeda, vrsnog slastičara.
Strani mediji kuhinju chefa Perbellinija opisuju esencijalno talijansku, s jelima poput škampa s graškom i mandarinom i pirjanim telećim obrazima. Michelin u svojim kratkim recenzijama navodi kako: “Casa Perbellini ima tri jelovnika, Io e Silva s kreativnim jelima, Io e Giorgio s klasičnim jelima posvećen mentoru, i L’Essenza, vegetarijanski jelovnik.” Poseban se naglasak stavlja na dekor restorana kojim dominira otvorena kuhinja. Dvije zvjezdice su dobili restorani Villa Elena iz Bergama i Campo Del Drago iz Montalcina. Italija trenutno ima ogromnih 1900 restorana u Michelinovom vodiču od kojih njih čak 393 ima zvjezdice.
Fotografije/YouTube Screenshot i Casa Perbellini
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.