U Dubaiju je u srijedu navečer održana ceremonija proglašenja najboljih chefova na svijetu u izboru The Best Chef. Najboljim je, nakon višegodišnje dominacije Španjolca Dabiza Muñoza proglašen Rasmus Munk, chef restorana Alchemist iz Kopenhagena. Drugo mjesto pripalo je chefu Enigme u Barceloni Albertu Adriji, a treće Ericu Vildgaardu iz Jordnaera u Kopenhagenu, chefu jednog od trenutno najvrućih svjetskih restorana i čovjeku osebujne biografije.
U najširoj konkurenciji među 100 chefova u ovom izboru bili su i Hrvoje Kroflin iz zagrebačkog restorana ManO2, Deni Srdoč i Marijo Curić iz dubrovačkog 360, što je izvrsna promocija hrvatske restoranske scene. Glavna slastičarka rovinjskog Cap Aurea Maša Salopek prije nekoliko je godina proglašena najboljom slastičarkom na svijetu u ovom izboru, dok je radila u Hiši Franko Ane Roš.
Chefica Ana Roš, koja je lani bila treća na listi, ove je godine dobila posebnu nagradu Voted by Professionals.
Svake godine The Best Chef Awards proglašava 100 najboljih chefova na svijetu u izboru njihovih kolega. “Ovaj izbor mijenja stvari u našoj zajednici,” komentirao je chef Vilgaard preuzimajući priznanje kao treći na ovogodišnjoj listi.
Chefovi svake godine dobivaju poziv na glasanje, i glasaju online. Najbolji chefovi biraju se u nekoliko faza. Prvi je uži izbor koji određuju organizatori. Da bi izbjegli ponavljanja i ostali relevantni u odnosu na ono što se zaista događa na terenu, organizatori svake godine predstavljaju sto novih imena. Nakon toga se šalju pozivi na glasanje chefovima, koji biraju svojih deset favorita s ponuđene liste. The Best Chef Awards je specifičan jer za razliku od World’s 50 Best Restaurants nagrade dodjeljuje osobno chefovima a ne restoranima. Ideja cijelog izbora je afirmacija individualnog talenta. Zadnja faza glasanja uključuje publiku, fanove koji prate chefove i njihove restorane, i čiji glasovi određuju konačni poredak na listi 100 najboljih chefova. Najbolje ocijenjeni chefovi dobivaju oznaku The Best predstavljenu s tri noža, oni koji osvoje najmanje 40 posto od maksimalnog broja bodova oznaku World Class i dva noža, dok oznaku Excellent i jedan nož nose chefovi s najmanje 20 posto maksimalnih bodova. Među njima s ove godine chefovi Deni Srdoč i Marijo Curić. Cijelu listu možete pogledati OVDJE.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.