Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Chefica Gabriela Filca predstavila je jesenski meni Neba u raskošnom ambijentu svoje rodne Like 

Kad nam je prije nekoliko tjedana chefica Gabriela Filca otkrila da novi meni Neba planira u svojoj rodnoj Lici, bili smo prilično uzbuđeni. Predstavljanje novog jelovnika novinarima najčešće je rutinska obveza, radni događaj u restoranu koji je taj dan zatvoren za javnost, pa se ne može u potpunosti doživjeti komunikacija koju je restoran zamislio.

Međutim, otkriti novi jelovnik u ambijentu jesenje Like i rijeke Gacke originalni je pristup koji funkcionira iz nekoliko razloga. Gabriela Filca rođena je u Lici i često provodi vrijeme u svom rodnom kraju iz kojeg crpi inspiraciju. Ambijent Like apsolutno je prekrasan i ovo je tek jedan mali korak u dodatnoj afirmaciji regije koju ugostitelji i njihovi gosti uglavnom zanemaruju. A Lika nudi neke od najboljih i najčišćih neotkrivenih sastojaka i namirnica.

Stoga su, sa svim faktorima prirodno povezanima u smislenu cijelinu, Nebo i njegov tim u potpunosti pogodili odabirom lokacije. Jesenski jelovnik chefice Gabriele Filce u mnogočemu je prekretnica, za nju i za Nebo. Filca je u potpunosti preuzela Nebo, koje sada zdušno vodi sa svojom ekstremno mladom ekipom. Prosjek godina u kuhinji Neba trenutno je 25 godina. Jesenski jelovnik također je u potpunosti Filcin. Deni Srdoč, koji je vodio restoran do početka ove godine, trenutno u Frankfurtu vodi svoj pop-up restoran i nije aktivno sudjelovao u kreiranju jelovnika, što je logično. A to je dovelo do više razine samorealizacije za talentiranu Filcu.

Gastronomski smjer Neba koji je postavljen na početku još se dosljedno prati, a to je holisitčki pristup hrvatskoj kuhinji s njenim najboljim sastojcima iz pojedinih regija. Filca je uspjela u tome da mnogobrojni stalni gosti Neba i dalje imaju osjećaj da dolaze u isti restorani, ali sa sve većim utjecajem nove chefice. Što nije uvijek najlakše postići. Kako u restoran s toliko izraženim identitetom i glavnim chefom unijeti nešto svoje, a ne skrenuti previše s njegovog puta? Upravo to nam je Filca pokazala u ponedjeljak poslijepodne, na sunčani i hladni dan u Ličkom Lešću na terasi hotela Gacka.

Ručak je započeo s izvanrednim šampanjcem Charles Heidsieck iz magnuma čiji je Nebo i ambasador. Zatim su iz otvorene kuhinje počeli stizati pozdravi u obliku lješnjaka, dunja i lisičarki, maruna, bijelog tartufa i kave te smuđa i ljubičastog kupusa. Svi pozdravi iz kuhinje jasno su najavili ideju menija, a posebno su se izdvajali marun i bijeli tartuf u zanimljivoj kombinaciji s kavom, koji je prštao od smeđih jesenskih tonova i okusa, kao i vrlo dobar smuđ.

Buča s kravljim sirom i jabukom esencijalno je jesensko jelo, koje ovdje uspješno otvara službeni dio jelovnika bez rutinskih momenata. Najbolji moment u predstavljanju novog menija dogodio se nekoliko trenutaka kasnije, kad je osoblje Neba počelo gostima točiti riblju juhu koja je u trenutku zamirisala cijelu terasu. Sasvim jednostavna ali efektna riblja juha od sipe, brancina i jakovskih kapica puna je moćnih okusa, istodobno elegantnih i okrepljujućih.

Puž s obiteljske farme iz Matulja, prošao je malo nezamijećeno jer je jelo definirano u krivom smjeru. Bukovače, koje inače obožavamo, nisu dobro ukomponirane u ovaj tanjur, ali je situaciju spasio puž u tempuri koji je istaknuo specifičan okus vinogradskog puža. Glavno jelo evociralo je prijašnje jelovnike Neba na kojima se uvijek naglašavalo da je meso hrvatske simentalke dostojno visoke kuhinje. Ovdje spojeno sa šipkom i broskvom, došlo je do punog izražaja.

Deserti vjerojatno nikad nisu bili bolji. Dren s pirom i creme fraicheom poslužio je kao odličan i originalan palate cleanser, dok je bijeli batat ugodnim i laganim notama zatvorio vrlo uspješan ručak. S Gabrielom Filcom na čelu kuhinje, budućnost Neba svakako je optimistična. Uz ručak, glavni sommelier Neba Tomislav Mikinac priredio je ozbiljan wine pairing s nekoliko hrvatskih i internacionalnih etiketa koje više nije lako pronaći u slobodnoj prodaji. To je rezultat dugogodišnjeg građenja odnosa s vinarima. Sve je kulminiralo velikim bocama Simčičevog Chardonnaya Opoke iz 2019. godine, kao i rieslingom J.J. Pruma koji se točio za desert. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.