Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

POPLAVE U VALENCIJI Chef Quique Dacosta koji je u poplavi ostao bez restorana El Poblet, s Ricardom Camarenom predvodi humanitarnu akciju pripreme i slanja hrane ugroženima

Zastrašujuće poplave u kojima je u Valenciji, poginulo više od 200 ljudi, izazvale su ogorčenu i opravdanu pobunu građana toga grada. Španjolskog kralja Felipea VI. u Valenciji su gađali blatom, a istrage će utvrditi jesu li ljudi stradali zbog nemara odgovornih za nacionalni sustav uzbunjivanja. 

U poplavama u Valenciji stradale su stotine kuća i biznisa. Među njima i poznati El Poblet, restoran velikog španjolskog chefa Quiqea Dacoste.  Zašto u tako strašnoj tragediji kakva je zadesila Valenciju izdvajamo jedan restoran? Zato što je autonomna zajednica Valencije jedna od najvažnijih španjolskih gastronomskih regija i golemi dio njene ekonomije bazira se na proizvodnji hrane i gastronomiji. Valencija je treći najveći španjolski izvoznik hrane i ima 13 posto udjela u ukupnom španjolskom izvozu. U Valenciji radi više od 2500 poljoprivrednih gospodarstava i proizvođača hrane, što čini osam posto španjolske proizvodnje. 

Quique Dacosta ima tri Michelinove zvjezdice u svom restoranu u Déniji u Alicanteu, a u El Pobletu dvije. El Poblet je vjerojatno najosobniji Dacostin projekt, restoran koji je otvorio kao posvetu svojoj gastronomskoj formaciji u Valenciji (rođen je u Extremaduri). Dacostin restoran u Déniji isprva se zvao El Poblet. 

El Poblet se bavio vrlo lokalnom kuhinjom valencijske lagune Albufera, koju su Dacosta i chef Luis Valls komunicirali kroz fusion i inovativne tehnike moderne valencijanske kuhinje. Valencia je poznata po ribi, kolijevka je paelle i snažna restoranska scena  s devet Michelinovih zvjezdica. Uz Dacostu, zvijezde valencijske suvremene kuhinje su Ricard Camarena, Begoña Rodrigo, María José Martínez i drugi. Predvođeni Dacostom i Camarenom, valencijski chefovi organizirali su veliku operaciju pripreme i dopremanja hrane ugroženima. Dacosta je ovih dana na Instagramu zatražio pomoć za operaciju jer potrebe stanovnika trenutno uvelike nadmašuju mogućnosti chefova.

Chef Quique Dacosta na društvenim je mrežama objavio da njegovo restorana praktički više nema, ali je tu činjenicu stavio u realan kontekst: “Kolabirali smo. Ali smo živi. Štete su goleme, trenutno neprocjenjive. Urušili smo se. Ali dobro smo i to je najvažnije,” objavio je Dacosta. I štete i mrtvi u Valenciji još će se dugo zbrajati, a na pitanje je li se tragedija mogla izbjeći možda nikad nećemo ni dobiti odgovor. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.