Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Hrvatski je turizam u listopadu zabilježio senzacionalan rast. Na dvostruko nižim cijenama smještaja

Hrvatska turistička zajednica pohvalila se spektakularnim uspjehom. Hrvatski je turizam u listopadu u broju dolazaka i noćenja porastao za čak osam posto u usporedbi s lanjskim listopadom. Riječ je o zaista impresivnom podatku, koji veseli ugostitelje, vinare, proizvođače hrane ali ne baš i hotelijere.

O čemu se zapravo radi vidjet ćemo na primjeru Grand Parka, uvjerljivo najboljeg velikog hotela na hrvatskoj strani Jadrana. Grand Park je u srpnju i kolovozu sobe naplaćivao između 600 i 800 eura za noć. Prije sedam dana soba u Grand Parku mogla se dobiti za 371 euro, da bi se danas prodavala za samo 279 eura. Ovo “samo” nije ironično. Grand Park je toliko dobar hotel da je soba za 279 eura dosta neviđena vrijednost za novac. Ista logika, samo u drukčijim apsolutnim brojkama, vrijedi i za druge hotele i za privatni smještaj.

Hrvatska je zabilježila drastičan turistički rast u listopadu zato što su se cijene smještaja prepolovile. To je tajna hrvatskog listopadskog turističkog uspjeha. Što zapravo znači da Hrvatska trenutno ne može privući dovoljno gostiju koji su kadri plaćati sobe u bilo kojoj kategoriji smještaja po sezonskim cijenama. I to je strateški problem hrvatskog turizma. Hrvatska već drugu godinu zaredom naprosto ne može pronaći dovoljno gostiju koji će su spremni plaćati sezonske cijene smještaja, a još manje cijene ugostiteljske ponude (koje, cijene, često zaista znaju biti iritantno apsurdne).

I zato dolazi do famoznih rupa u lipnju, srpnju, kolovozu pa čak i rujnu: ovogodišnji je rujan zabilježio bitno lošije rezultate nego lani. Hrvatska postaje masovno privlačna samo kad drastično snizi cijene. A Grand Park zaista vrijedi puno više od 279 eura za noć. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.