
Santa Elisabetta kaldirske braće Benvenuti nazvana po vinogradu blizu Motovuna, spada među najprestižnija hrvatska crna vina. Predstavljanje svake nove berbe Santa Elisabette označava jedan od najvažnijih datuma u društvenom kalendaru hrvatske vinske scene.
Albert i Nikola Benvenuti organizirali su promociju nove Santa Elisabette iz berbe 2020. u kongresnom centru opatijskog five star hotela Navis. Uz predstavljanje nove berbe, Benvenuti su priredili i prvo vertikalno kušanje Santa Elisabette, jednog od najvažnijih i najboljih terana u povijesti ove esencijalne istarske crne sorte, koja predstavlja važan dio istarskog kulturnog identiteta.
Santa Elisabetta proizvodi se od 2015. godine. Dosad je buteljirano šest berbi, ostale dozrijevaju u slavonskom i francuskom hrastu. Santa Elisabetta, vino koje dolazi sa suhe, bijele zemlje s 330 metara nadmorske visine, primjer je brutalnih vinogradarskih praksi: u pojedinim berbama Benvenuti su se odrekli čak 60 posto grožđa, da bi u ostatku grozdova postigli dosta nevjerojatnu koncentraciju, tehnološku i fenolnu zrelost, dok su istodobno sačuvali uzornu svježinu, jedan od trademarka dobrog terana.
Za fakultetsko postavljenim stolovima u Navisovu kongresnom centru jučer je sjedilo stotinjak vinskih profesionalaca. Pojedine su berbe prezentirali stručnjaci koji su sudjelovali u izradi finalnih cuveea Santa Elisabette. Braća Benvenuti, naime, krajem svake veljače okupljaju ekspertni tim koji tajno glasa o konačnoj verziji Santa Elisabette iz pojedine berbe; na temelju tri katkad drastično različite verzije. Berbu 2015. predstavila je Daniela Kramarić, višestruka sommelierska šampionka, vlasnica opatijskog Plavog podruma.
Gospođa Kramarić impresivnom je elokvencijom, utemeljenom na superiornim stručnim znanjima, prvo opisala noviju povijest terana u hrvatskoj vinskoj industriji, da bi zatim upravo virtuozno dočarala glavne značajke debitantske Santa Elisabette, vina s bouquetom od milijun aroma, čvrstom strukturom i mineralnim nijansama.
Zatim je ugledni istarski sommelier Emil Perdec govorio o neobično elegantnoj Santa Elisabetti iz 2016. dok je njegov mlađi kolega Tomislav Mikinac suvereno opisao berbu 2017. Sandi Paris, prvi hrvatski sommelierski šampion, komentirao je berbu 2018. Gospodin Paris posvetio je Santa Elisabettu iz 2018. Dušku Černjulu, čuvenom istarskom chefu i restorateru koji je jučer preminuo. Novu Santa Elisabettu, iz berbe 2020. predstavio je Saša Špiranec.
Daniela Kramarić dodala je da 2020. smatra najspremnijom Santa Elisabettom do danas što je vjerojatno točno, jer se nova Santa Elisabetta doista može piti odmah. Nama se, pak, najviše svidjela pomalo zatvorena, teže pristupačna Santa Elisabetta iz 2019. koja sadrži najmanje alkohola i najviše fenolne zrelosti od svih šest berbi. Mislimo da je riječ o jednom od sasvim rijetkih hrvatskih suhih vina uz Miloševe Stagnume i Coronicine Gran Terane, koja mogu trajati dulje od dvadeset godina.
Nikola i Albert Benvenuti, kojima se na pozornici priključio njihov enološki mentor Mario Staver, jučer su u Navisu postigli dva važna cilja. Prvo, pokazali su da je Santa Elisabetta kontinuirano veliko vino koje se, hvala Bogu, mijenja iz berbe u berbu. Drugo, Benvenuti su sinoć demonstrirali kako trebaju izgledati seriozne vinske promocije. Benvenuti su u Navisu postavili visoke standarde prezentacije vrhunskih vina ispod kojih je sada teško ići bilo kojoj etabliranoj i maksimalno ambicioznoj hrvatskoj vinariji.
Fotografije/KPK i Matej Marjanović
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.