Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Chiavalon je u riječkom Wine&Co predstavio Mlado, ulje napravljeno prije tri dana. Spektakularno je  

Tedi Chiavalon ovih je dana vjerojatno najzaposleniji čovjek u istarskoj županiji. “U uljari sam do jedan ujutro, a ustajem u šest. Takvi su uvijek ovi dani,” pričao nam je Tedi na prezentaciji novih mladih maslinovih ulja u riječkoj vinoteci Wine&Co.

Kao i sve uljare, Chiavaloni rade punom parom zajedno sa sedamdesetak ljudi uključujući berače. Uza svu zaposlenost i naporan rad, Chiavalon je jučer stigao osobno održati zanimljivu i poučnu prezentaciju u Rijeci. Chiavaloni su prije desetak godina prvi etablirali mlada maslinova ulja kao tržišnu katwgoriju. Predstavljanje Chiavalonovog Mladog u Rijeci u petak, sigurno je bio najspektakularniji događaj za ljubitelje najboljih ulja što ih Hrvatska može ponuditi.

Tedi Chiavalon

“Ova godina će biti jedna od najzanimljivijih dosad iz nekoliko razloga. Muhe koje su ekonomski najštetnije za masline potpuno su neaktivne na temperaturama iznad 30 stupnjeva pa su masline u izvrsnom stanju. Ne samo kod nas, već i kod naših kooperanata i ljudi koji se ne brinu previše o svojim maslinama. Svi imaju izvrsne primjerke. Drugo bi bilo što je na maslina zbog suše doživjela stres koji joj je potreban,  a kiša je pala u pravo vrijeme kako bi napunila masline.” Sve to je dalo ultraaromatično mlado maslinovo ulje čiji su intenzivni, svježi mirisi ispunili cijelu prostroiju vinoteke kad su ga počeli točiti u čašice za kušanje.


“Mlado maslinovo je uvijek divlje, nikad ne znaš kakvo će biti, ono nije balansirano. Naše je nastalo iz prva tri dana berbe, a blend je 70 posto bjelice, ostatak su rošinjola i leccino.” I zaista, ovogodišnje mlado maslinovo ulje je spektakularno. U njemu se prepoznaju arome rukole i travnate note, nešto limete i kivija, pa čak i borovnica, uz izraženu pikantnost i primamljivu gorčinu.
Mlada maslinova ulja spektakl su za sebe, koji bi trebao postati i veći sezonski događaj u Istri i Hrvatskoj. Na prezentaciju u Wine&Co. došao je veliki broj ljudi, uključujući dosta profesionalaca. Nakon prezentacije mlado maslinovo ulje braće Chiavalon moglo se probati na tradicionalan način, s malo kruha i sira, što je i više nego dovoljno da bi pokazala svu moć jednih od najnagrađivanijih proizvođača maslinovih ulja u Hrvatskoj.

Usput rečeno, prije prezentacije koja se odvijala u atraktivnom prostoru vinoteke Wine&Co., njezin vlasnik gospodin Jadranko Smokrović ponudio nam je još nedostupan šampanjac Laurent-Perrier Heritage koji je bio izvanredan. Gospodin Smokrović još je jednom pokazao da vinoteka može biti centar društvenog života s pametno osmišljenim događajima i pomno biranim proizvodima u vinoteci koji prate asortiman vina. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.