Winehouse nije samo uvjerljivo najpristojniji lokal u Tkalčićevoj, nego i jedan od najboljih vinskih barova u Zagrebu. Karta je široka, stilski raznolika, isključivo hrvatska osim jednog šampanjca, a vlasnik zna baš sve o svakom vinu s liste. Cijene su umjerene.
Sinoć smo u Winehouseu pili nekoliko izvrsnih vina. Počeli smo s vibrantnim, energičnim Tomčevim bijelim Maranyjem iz 2022. Zatim smo se prebacili na Stininu Vugavu i Bibichevu lasinu La Sin. Vugava i lasina nisu najpopularnija dalmatinska vina, među ostalim i zato što ih je malo na tržištu, ali i stoga što su donekle netipična za Dalmaciju. To osobito vrijedi za lasinu. Šira publika misli da dalmatinska crna vina moraju biti baš crna, gusta i prepuna tanina.
Lasina je umjereno crvena, nježna i eterična. Ali lasina je potencijalno briljantna, kao što pokazuje Bibichev La Sin. To elegantno, kompleksno, svilenkasto vino čvrste strukture koje vješto povezuje vinske mirise i okuse s mirisima i okusima crvenog bobičastog voća, mogli bismo piti doslovno svaki dan.
Osim Filipa i Alena Bibića, veoma dobru lasinu proizvodi i njihov susjed Ante Sladić. Vugava je, pak, poluaromatična sorta koja se veže uz Vis, i koja daje bogata ali vrlo svježa vina s mogućnošću dugog dozrijevanja. Lani smo u Stininoj kušaonici na Bolu probali vertikalu vugave unatrag više od deset berbi.
Sva su vina, osim jednog, bila u perfektnom stanju, a neka su ozbiljno profitirala odležavanjem. Uz odlična vina, u Winehhouseu su nam servirali nešto Veronikinih sireva i fenomenalni kruh iz Sala. Kad vinski bar drži vjerojatno najbolji kruh u Zagrebu, to je nedvojbeni dokaz znanja i visokog stila.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.