Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

I NEŠTO DOBRO NA MASTERCHEFU Izborom bureka kao obaveznog jela za stres test, MasterChef je približio burek kanonu hrvatske nacionalne kuhinje

Mnoge su samopouzdane kulture naglašeno  inkluzivne. Uzmimo za primjer Veliku Britaniju, svojedobno najveći svjetski imperij, koja je u engleski jezik uključila tisuće francuskih riječi, i koja je u svoju gastronomiju uvrstila bezbroj jela iz najrazličitijih prehrambenih tradicija: od curryja i shawarme do tartar bifteka i lista meuniere.

Hrvatska kao mala zemlja ima još više razloga da bude kulturalno  inkluzivna, jer tako obogaćuje nužno skromne sadržaje različitih oblika nacionalne kulture.
Hrana je nedvojbeno kultura. A hrvatsko je kuhanje spletom povijesnih  i geopolitičkih okolnosti uvelike  kombinacija austrijskih, venecijanskih, sjevernotalijanskih, mađarskih i turskih utjecaja.

Nažalost Hrvati, tko zna zašto, zaziru od pojedinih takvih utjecaja. Klasičan je primjer siroti burek, kao i sirnica, pita zeljanica i slične izvedenice tog  formata. Burek je, premda potječe iz Turske,  originalni, prahrvatski street food; jer burek (i/ili pite, ovdje ne želimo ulaziti u lingvističke rasprave) pripada esencijalnom prehrambenom DNK bosanskih Hrvata.

Burek je, nadalje, jedno od najpopularnijih fast/street food jela u Hrvatskoj, neovisno o tome je li riječ o bosanskim ili južnobalkanskim varijantama. Burek, međutim, nikad nije ušao u kanonizirane hrvatske recepte.

Naprotiv, hrvatska gastronomija srami se bureka. Ne znamo ni jedan  ambiciozniji zagrebački  restoran koji redovito poslužuje burek. Vinodol je prije pet ili šest godina pripremao izvrstan burek koji se, međutim, zvao svitak s mljevenim mesom, što najbolje pokazuje koliko  se mainstream hrvatske restoranske scene stidi bureka. MasterChef je u sinoćnjoj epizodi, možda sasvim nesvjesno, približio burek kanonu nacionalne gastronomije. Natjecatelji su u jednom eliminacijskom izazovu morali pripremati  burek, i to od nule, dakle od izrade jufki.

Ovdje uopće nije bitno što im bureci baš i nisu uspjeli. Važna je činjenica da MasterChef svi gledaju. Pa je sinoć ta masovna publika mogla vidjeti da se burek tretira kao najnormalnije hrvatsko jelo, poput sarme. wienerschnitzela ili crnog rižota koje, evo, natjecatelji popularnog TV serijala o hrani moraju barem pokušati napraviti. Sinoćnji je MasterChef utoliko odigrao malu ali važnu prosvjetiteljsku i odgojnu ulogu. Bilo bi dobro kad bi MasterChef  svaku večer na barem nekoliko minuta bio toliko civiliziran.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.