Zagrebačka gastronomska karta relativno se brzo mijenja. Poslije pandemije procvala je, recimo, Trešnjevka: na Trešnjevki i u Selskoj danas se nalazi više dobrih i uspješnih restorana i par najprivlačnijih barova u Zagrebu. Poboljšala se i restoranska situacija u Novom Zagrebu, čemu je pomoglo otvaranje pizzerije Mrs. Fogg i steakhousea Marble.
U Novom Zagrebu otvorena je i velika, sjajno uređena Mivina vinoteka Galerija vina. Vrbani su već dugo najugodniji zagrebački kvart udaljeniji od centra, čemu pridonosi i Wine & Friends, vinoteka s vrlo vrlo dobrim vinskim barom.
S druge pak strane neki najprestižniji ili najveći zagrebački kvartovi ostaju ili su postali gastronomske pustinje. Zanimljivo je da socijalni milje u tome ne igra nikakvu vidljivu ulogu: među najdepresivnijim zagrebačkim restoranskim kvartovima nalaze se i najbogatiji i relativno siromašni dijelovi grada. Evo liste četiri najgora zagrebačka restoranska kvarta za 2024. godinu
U te tri ulice, u kojiema uglavnom živi zagrebačkih “jedan posto”, nema doslovno ničega. Na cijelom se Pantovčaku nigdje ne može popiti ni kava a kamoli nešto pojesti. Na cijelom se Tuškancu ne može ništa pojesti. Na Zelengaju postoji samo hotelski riblji restoran As koji, nažalost, već dugo nije gastronomski osobito relevantan. Teza kako je normalno da u ekskluzivnim rezidencijalnim četvrtima nema restorana, samo je loš izgovor za ovu nevjerojatnu situaciju. Prije mnogo godina neki od najpopularnijih zagrebačkih restorana nalazili su se baš u tim ulicama: Šumski dvor i Bijeli Koralj na Cmroku i Tuškancu, a Grič (kasnije Život na sjeveru) na Kraljevcu odmah kraj Zelengaja. Danas, međutim, na cijelom tom lijepom, bogatom i velikom području vlada apsolutna ugostiteljska pustoš.
Dubrava je, s druge strane, prepuna bistroa, pizzerija, fast foodova, ali se u tom golemom kvartu zapravo nema gdje jesti. Dubrava se doima kao grad za sebe, sa svojim unutarnjim životom i svojim kriterijima, koji su nekako nesklapni s ukusom i navikama većeg dijela Zagreba. U Dubravi ne postoji nijedan restoran zbog kojeg bi vrijedilo voziti se istočno od Dinamova stadiona.
Prije dvadeset i više godina Gračani su bili jedan od najživotnijih zagrebačkih restoranskih kvartova, s nekoliko veoma dobrih tradicijskih lokala. koji su odlično poslovali. Danas je austrijski Wirtshaus uvjerljivo najzanimljiviji gračanski restoran. ž
Na Gornjem gradu osim konobe Didov san doslovno nema ničega. Sredinom osamdesetih Stara vura bila je jedan od najboljih zagrebačkih restorana. Nova verzija Stare vure solidno se držala i u devedesetima. Prije dvanaest godina ljudi su se masovno penjali na Gornji grad da bi večerali u Prascu. Saborski su zastupnici, pak, običavali ručati u restoranu Pod gričkim topom, s lijepim pogledima na Zagreb i sasvim solidnom hranom. A prije par godina Brokenships na Katarininom trgu bio je jedan od najvrućih zagrebačkih bistroa. Svega toga sada nema. Osim Didova sna, koji je hrabro preživio i potres i pandemiju, na Gornjem gradu kad je riječ o hrani nema ničega.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.