Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Dabiz Muñoz digao je cijenu menija na 450 eura i zatvorio DiverXO vikendom. Hoće li ga slijediti najbolji španjolski restorani? 

diverxo-g

Španjolski superstar chef Dabiz Muñoz novu je sezonu u svom madridskom restoranu DiverXO najavio kao revoluciju. Svatko tko je rezervirao mjesto tri mjeseca ranije, što je za DiverXO normalno, vjerojatno je ostao iznenađen značajnim poskupljenjem menija. Muñoz je prvi u Španjolskoj probio granicu od 400 eura po meniju ali i odlučio da njegov restoran neće raditi vikendima, kad restorani najbolje rade. Radit će od utorka do petka. 

Riječ je o radikalnom zaokretu za jedan od najtraženijih restorana na svijetu. Tim radikalnijem kad se uzme u obzir da je Muñoz ovoga ljeta odustao od preseljenja u golemi novi prostor u najekskluzivnijoj madridskoj četvrti La Finca, kojim je trebala početi još ambicioznija faza projekat DiverXO. Nakon dvije godine planiranja i pregovaranja, nije se uspio dogovoriti s investitorima, obitelij Garcia Cereceda.

“Odlučio sam da neću nastaviti projekt koji smo najavili, odluka je teška ali nužna,” objavio je na svom Instagram profilu. Cjenovna barijera za najbolje španjolske restorane je 300 eura po meniju. Muñoz je s prijašnjih 395 eura po meniju već bio na gornjoj granici cijene za Španjolsku, a sada je dramatično digao ljestvicu. DiverXO se s novom cijenom svrstava među najskuplje europke restorane, poput Guy Savoya, Arpegea ili Plenitudea, a za španjolsku je poskupljenje koje uvodi DiverXO posebno značajan pomak. 

iako je jedan od najjačih svjetskih gastronomskih centara, Španjolska je poznata po bitno razumnijim cijenama od recimo Pariza ili Londona. Meni u Disfrutaru u Barceloni, trenutno najboljim restoranom na svijetu u izboru World’s 50 Best Restaurants, trenutno je 299 eura. El Celler de Can Roca u Gironi, više puta proglašavan najboljim na svijetu, cijenu menija drži na 280 eura. Večera kod Martina Berasateguija, baskijske institucije, košta 295 eura, dok Quique Dacosta ne diže cijenu iznad 300 eura iako bi po statusu to mogao. Bit će zanimljivo pratiti hoće li Muñoza slijediti i drugi španjolski restorani. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.