Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

RUČAK TJEDNA Eksplozivne kraljevske kozice s čilijem i češnjakom u Asiji Thai najautentičnije su sečuansko jelo koje smo probali u ovom dijelu Europe

Sečuanska je kuhinja brutalna. Ili je obožavate ili je mrzite. Mi je obožavamo. Prije mnogo godina u londonskom sečuanskom restoranu Ba Shan jeli smo ptičje noge, pačje jezike i brancina doslovno oblijepljenog crvenim ljutim čilijem i čipsom od češnjaka. Takvo se iskustvo pamti cijeli život. Kasnije smo u raznim europskim metropolama pojeli niz sečuanskih jela, koja su bila više ili manje ukusna ali naglašeno europeizirana.

Danas smo, pak, u zagrebačkoj Asiji Thai naručili “kraljevske” (velike) sečuanske kozice. I ostali potpuno zaprepašteni. Kozice su plivale u crvenom i zelenom čiliju, baš kao naš sečuanski brancin iz Sohoa. Umak je bio pun čipsa od češnjaka, dok je pregršt svježeg korijandera jelu dalo floralnu, distinktivnu dimenziju. Radi se o jednom od definitivno najukusnijih i najautentičnijih sečuanskih jela koja smo probali još od fenomenalnog Ba Shana.

Jest da smo od ljutine čilija plakali veći dio ručka, ali zaista smo uživali u opakoj, nemilosrdnoj azijskoj hrani kakva se ne kuha u Zagrebu. A ni u Ljubljani, pa ni u Beču. Eksplozivne sečuanske kozice u Asiji Thai koštaju 24,5 eura. Prije kozica pojeli smo vrlo hrskavu, herbalno ljutu tajlandsku salatu od zelene papaje punu finog kikirikija, s nešto manjom dozom čilija. Asia Thai postaje ozbiljan, nerutinski restoran.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.