Glavna misija Slatke kuharice, vrlo dobrog televizijskog serijala slastičarke Petre Jelenić, uspješna je modernizacija rustikalnih tradicijskih recepata koji se mogu doimati simpatično, ali zapravo nisu osobito dobri.
Petra Jelenić u Slatkoj kuharici uči Hrvate kuhati tako što im pokazuje kako se od starinskih, nepreciznih, pomalo grubih kolača mogu napraviti mala desertna remek djela.
Nova sezona Slatke kuharice počela je u nedjelju u 16:50 na Prvom programu HTV-a, televizije koja emitira sramotne, politički korumpirane informativne emisije ali je u svemu ostalom uvjerljivo najbolja na nacionalnom TV tržištu.
Gospođa Jelenić otputovala je u Starigrad na Hvaru, gdje joj je jedna simpatična gospođa pokazala kako se, eto, iz generacije u generaciju pripremaju starogrojski paprenjaci.
Riječ je o nekoj vrsti peciva s puno meda, prošeka i upravo ekscesnom količinom muškatnog oraha. Nikad nismo vidjeli da se u bilo koje jelo nariba baš cijeli muškatni orah: muškatni se orah.
Gospođa Jelenić pristojno je probala starogrojske paprenjake koji su bili malo tvrdi; potrebno je navodno nekoliko bura i juga da bi omekšali.
Zatim je otišla u svoju kuhinju da bi napravila veličanstvenu verziju starogrojskih paprenjaka, koje je pretvorila u tortu s biskvitom, bavarskom kremom aromatiziranom manjom količinom muškatnog oraha, klinčića i cimeta, pa je cijeli kolač umočila u bijelo smeđu glazuru od kakao maslaca, bijele čokolade i mliječne čokolade, pa je još sav taj spektakl ukrasila svježim malinama punjenima čokoladom.
I tako smo na temelju jednog anakronog, naočigled nepreciznog, površnog recepta o kojem je navodno pisao i sam Petar Hektorović, dobili elegantni desert baziran na lokalnim sastojcima poput meda, korice naranče i limuna, i prošeka. Petrina verzija starogrojskih paprenjaka nije jednostavna; ona sadrži više desetaka sastojaka sastojaka i traži dosta preciznosti i truda.
Ali, tome zapravo i služi današnje kućno kuhanje; ako vam se ne da kuhati, pozovite Wolt i Bolt ili kupite kolače u supermarketima. No, želite li kuhati, kuhajte ozbiljno i ambiciozno.
Slatka kuharica Petre Jelenić uči nas da budemo pažljivi i ambiciozni, i da stari recepti na koje se toliko Hrvata poziva mogu puno bolje funkcionirati u modernom kontekstu s malo profesionalnog dodira.
Slatka kuharica Petre Jelenić najkorisnija je gastronomska emisija na svim hrvatskim televizijama.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.