Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Petra Jelenić otvorila je novu sezonu Slatke kuharice impresivnom interpretacijom starogrojskog paprenjaka

Glavna misija Slatke kuharice, vrlo dobrog televizijskog serijala slastičarke Petre Jelenić, uspješna je modernizacija rustikalnih tradicijskih  recepata koji se mogu doimati simpatično, ali zapravo nisu osobito dobri.

Petra Jelenić u Slatkoj  kuharici uči Hrvate kuhati tako što im pokazuje kako se od starinskih, nepreciznih, pomalo grubih kolača mogu napraviti mala desertna remek djela.

Nova sezona Slatke kuharice počela je u nedjelju u 16:50 na Prvom programu HTV-a, televizije koja emitira sramotne, politički korumpirane informativne emisije ali je u svemu ostalom uvjerljivo najbolja na nacionalnom TV tržištu.

Gospođa Jelenić otputovala je u Starigrad na Hvaru, gdje joj je jedna simpatična  gospođa pokazala kako se, eto, iz generacije  u generaciju pripremaju starogrojski paprenjaci.

Riječ je o nekoj vrsti peciva  s puno meda, prošeka i upravo ekscesnom količinom muškatnog oraha. Nikad nismo vidjeli da se u bilo koje jelo nariba baš cijeli muškatni orah: muškatni se  orah.

Gospođa Jelenić pristojno je probala starogrojske  paprenjake koji su bili malo tvrdi; potrebno je navodno nekoliko bura i juga da bi omekšali.
Zatim je otišla u svoju kuhinju da bi napravila veličanstvenu verziju starogrojskih paprenjaka, koje je  pretvorila u tortu s biskvitom, bavarskom kremom aromatiziranom manjom količinom muškatnog oraha, klinčića  i cimeta, pa je cijeli kolač umočila u bijelo smeđu glazuru od kakao maslaca, bijele čokolade i mliječne čokolade, pa je još sav taj spektakl ukrasila svježim malinama punjenima čokoladom.

I tako smo na temelju jednog anakronog, naočigled nepreciznog, površnog recepta o kojem je navodno pisao i sam Petar Hektorović, dobili elegantni desert baziran na lokalnim sastojcima poput meda, korice naranče i limuna, i prošeka. Petrina verzija starogrojskih paprenjaka  nije jednostavna; ona sadrži više desetaka sastojaka sastojaka i traži dosta preciznosti i truda.

Ali, tome zapravo i služi današnje  kućno kuhanje; ako vam se ne da kuhati, pozovite Wolt i Bolt ili kupite kolače u supermarketima. No, želite li kuhati, kuhajte ozbiljno i ambiciozno.

Slatka kuharica Petre Jelenić uči nas da budemo pažljivi i ambiciozni, i da stari recepti na koje se toliko Hrvata poziva mogu puno bolje funkcionirati u modernom kontekstu s malo profesionalnog dodira.

Slatka kuharica Petre Jelenić najkorisnija je gastronomska emisija  na svim hrvatskim  televizijama.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.