Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

NOVI PRILOZI PROTIV ‘BAKINE’ KUHINJE Naše su bake u stvarnosti uglavnom kuhale juhe iz vrećice, radile temeljce s kockama, u sve stavljale Vegetu i pekle kolače s margarinom

Recimo da ste 1986. imali šest ili sedam godina. Od čega se sastojao tipičan ručak većine djece u vašem susjedstvu, možda i vaš? Od Bečke ili Svadbene juhe iz vrećice, od goveđe juhe skuhane s goveđom kockom, od pečenog pileta s umakom s pilećim temeljcem od pileće kocke, i od kolača koji su vjerojatno bili pripremljeni s margarinom.

U ono je vrijeme Rama je bila ekscentrično o popularna. A sasvim je sigurno da su se u nekom kredencu u vašoj kuhinji nalazila velika kutija Vegete ili vrećice Fanta, ili gulaš u crvenoj konzervi. Ovo je, u desetak redaka, surovo tužna istina o bakinoj kuhinji. U sedamdesetim i osamdesetim se godinama umjetna, instantna, ultraprocesirana hrana smatrala modernom, naprednom pa čak i zdravom. Trebalo je proći više od trideset godina da bi se dokazalo kako je margarin nezdraviji od maslaca.

Naše su bake, većina njih, prihvatile takav ambijent umjetne, nezdrave, jeftine i antigastronomske hrane. Njihove kćeri, današnje bake, odrasle su u tom ambijentu. One nisu krive, samo su slijedile duh vremena. I to je naprosto moralo biti tako.

Zašto je sve ovo zanimljivo, pa i donekle važno? Danas smo na jednom domaćem portalu naišli na tekst o nekom novom restoranu, čiju se vlasnik promovira tvrdnjom da je odrastao na bakinoj hrani i da ga je baka naučila kuhati. Prije četrdeset godina ta bi teza imala stanovito utemeljenje, jer bi se odnosila na kućno kuhanje iz pedesetih godina, prije početka dominacije instantne hrane. Ali, materijalna je činjenica da su gospođe koje su danas u bakinoj dobi bile žrtve i uživateljice prehrambene industrijske revolucije, koja je zahvatila Hrvatsku početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća, i trajala je više desetljeća.

Naše i vaše bake bile su protagonistice kuhanja obilježenog najgorom dehidriranom, konzerviranom i zamrznutom hranom i one ne mogu biti kriterij za dobru kuhinju, što nemaštovite hrvatske marketinške agencije nikako ne mogu razumjeti.

Dakle, ako s bakinom kuhinjom želite reklamirati juhe iz vrećice, Vegetu, kocke za juhu i vanili kiflice s margarinom to je očekivano, jer je to u velikoj većini slučajeva, čast iznimkama, bila bakina kuhinja u barem dva od zadnja tri desetljeća prošlog stoljeća. Ali ako bilo tko bakinom kuhinjom želi promovirati stvarne gastronomske vrijednosti, kvalitetnu i zdravu hranu, radi se o najgorem zamislivom sentimentalnom kiču.

Pustimo bake na miru! 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.