Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

VRIJEME ZA UZBUNU U Hrvatskoj je lani dramatično pala proizvodnja mesa, mlijeka i jaja. Što nitko nije primijetio

HINA je ovih dana objavila alarmantno izvješće Državnog zavoda za statistiku o proizvodnji mesa i mlijeka u Hrvatskoj u 2023. godini Državni zavod za statistiku tvrdi da je prirast goveda u 2023. godini 18 posto manji nego u 2022.

Lani je, nadalje, proizvedeno 454 milijuna  litara kravljeg mlijeka, što je 10 posto manje nego u 2022. Prirast svinjetine manji je za 13,3 posto.
Zanimljivo je, međutim, da je uz smanjenje domaće proizvodnje smanjen i uvoz svinjetine, što najbolje govori o činjenici da je lanjska turistička sezona  bila prosječna do loša (baš kao i ova) pa hotelima i restoranima na moru, kao ni prerađivačkoj industriji, nije trebalo previše jeftinog mesa: manje turista znači i manje svinjskih prerađevina mađarskog ili nizozemskog ili danskog porijekla..

Uvoz  svinja lani je smanjen za čak 18,7 posto. U lošim stočarskim statistikama  z 2023. posebno se ističe pad proizvodnje janjetine i ovčjeg mlijeka. Janjadi je  bilo manje 16,5 posto, a ovčjeg se mlijeka proizvelo čak 21,5 posto manje nego 2022. Ove tužne brojke ponovno upozoravaju na  dugoročnu financijsku neodrživost većeg dijela hrvatskog stočarstva, osim visokokvalitetne govedine koja se izvozi (iako je prirast govedine pao izvoz je porastao).

Gastronomski gledajući, hrvatski restorani i hoteli , osim onih najambicioznijih, bit će još više ovisni o uvoznom mesu, mlijeku i sirevima.. Jasno ja da je krajnje, ali zaista krajnje vrijeme za alarm.

Hrvatska neće postati prepoznatljiva turističko gastronomska destinacija  sve dok se oslanja na jeftinu uvoznu hranu.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.