Sanja Vladović, sommelierka za čokoladu (službena titula glasi certificirana kušačica čokolade) i čokolatijer Stiv Kahlina, dvojac iza najboljih hrvatskih zanatskih čokolada Taman, nakon godina povremenih održavanja radionica i masterclassova, od prošle su se godine sustavno posvetili edukaciji.
Situacija na tržištu čokolade, posebno hrvatskom, je divlja. Generacije publike odgojene su na lošim industrijskim čokoladama, klimatske promjene otežale su i dramatično poskupjele i ovu malu proizvodnju vrhunskih zanatskih čokolada. Ako se ozbiljni čokolatijeri sami ne pobrinu za osvještavanje i njegovanje publike i širenje istine o čokoladi, budimo realni neće nitko.
Sanja Vladović i Stiv Kahlina koncipirali su nekoliko vrsta radionica koje čokoladu predstavljaju u različitim kontekstima. Te su radionice brzo postale poznate po tome što na pitak i neopterećen način laicima uspijevaju prenijeti gotovo profesionalnu razinu informacija. Atmosfera na Taman radionicama je slavljenička, ljudi se upoznaju, smiju, radionice su pune znatiželje i još više strasti prema čokoladi.
Zašto biste uopće trebali učiti o čokoladi umjesto da samo uživate u njoj? Prvo zato što je svijet čokolade zaista fascinantan, posebno danas u svojoj postkolonijalnoj, tržišno osvještenijoj fazi. Nadalje, zato da biste za svoj novac znali kupiti najbolju moguću čokoladu, da biste iz nje znali izvući više užitka i, zadnje i ne manje bitno, da biste dobili orijentaciju u pojmovima i geografiji čokolade koja će vam pomoći da dalje sami istražujete bez da se gubite u svim današnjim trendovima, brendovima i ideologijama.
Taman radionice održavaju se na lokacijama relevantnima za njihove teme, primaju male grupe polaznika da bi svi dobili dovoljno pažnje i vremena, i brzo se rasprodaju. Stoga preporučujemo da rezervirate što prije. Evo rasporeda Taman čokoladnih radionica za ovu sezonu.
Ovo je svojevrsni 101 za vrhunske čokolade. Na radionici se uči o utjecaju terroira, obrade i prerade kakaovca na okuse i arome čokolade, o prepoznavanju kvalitetnih tamnih čokolada, dopuštenim i nedopuštenim sastojcima čokolada i različitim tehnikama kušanja čokolade. Na radionici se prolazi vođena degustacija čokolada, uključujući izvrsne (i inače teško nabavljive) čokolade iz Taman bean-to-bar edicija.
Kupola, Petrova 32 (4. kat), Zagreb
03.10.2024. (četvrtak) u 19:00
30.10.2024. (srijeda) u 19:00
Najoriginalnija gastronomska radionica u Hrvatskoj, održava se u zagrebačkom Express baru Ivana Leke, jednog od najboljih hrvatskih miksologa. Radionica obuhvaća kratke osnove čokolade i kušanja čokolade, i prilično studiozan ali vrlo zabavan pristup sparivanju koktela i čokolade. Osim kušanja različitih Taman čokolada, trufflesa i cremina s opakim Expressovim koktelima, na radionici se uči kako tehnike pripreme i sastojci koktela i čokolada definiraju pairing i zašto su neke kombinacije više a neke manje uspješne.
Express bar, Petrinjska 4, Zagreb
05.11.2024 (utorak) u 20:00
19.11.2024. (utorak) u 20:00
Ova radionica zanimljiva je jer je na neki način zajednički napor predavača i polaznika. Sparivanje vina i čokolade prilično je komplicirana i puno manje egzaktna disciplina od, primjerice, koktela i čokolade, zbog specifičnosti vina: kiselina, tanina i različitih stilova. Na radionici u izvrsno uređenoj vinoteci Moments u Masarykovoj kuša se osam različitih kombinacija između 7 različitih čokoladnih Taman proizvoda i 6 vina iz Momentsova portfolija, koja će predstaviti Momentsov sommelier.
Vinoteka Moments, Masarykova 9, Zagreb
objavu termina pratite na web stranici tamanchocolates.com
Ako ste više praktičan tip,ova radionica u Taman manufakturi je prilika da čokoladu proučite kao namirnicu i naučite je koristiti. Na radonici se uči o proizvodnji i organoleptici čokolade, različitim tehnikama kristalizacije kao najvažnijeg procesa u radu s čokoladom, jednostavnim tehnikama korištenja čokolade i, najbolje, na radionici možete izraditi svoje praline i trufflese s nekoliko različitih tehnika temeljenih na recepturama nagrađivanih Taman proizvoda. Čokolade koje ne pojedete na kušanju možete odnijeti kući.
Manufaktura Malo & Slatko
Viktora Kovačića 3, Zagreb
16.11.2024. (subota) u 10:00
Mjesto na radionicama možete rezervirati OVDJE
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.