Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

DIREKTIVA IZ BRUXELLESA Hoće li i Hrvatska zabraniti pušenje na terasama kafića i restorana?

Euronews je prekjučer izvijestio da Europska komisija uskoro objavljuje nove smjernice o zabrani pušenja u EU.  Prema novim smjernicama, pušenje se zabranjuje na terasama ugostiteljskih objekata, na autobusnim stanicama i u zoološkim vrtovima.

Riječ je o dokumentu koji još nije u cijelosti definiran ali je sasvim sigurno da će postojeća zabrana pušenja temeljena na odlukama Europske Unije iz davne 2009. biti značajno proširena. Važno je naglasiti da se nove zabrane neće odnositi samo na klasične cigarete  nego i na sve druge proizvode povezane s duhanom koji se zagrijavaju.

Važno je istaknuti i da je riječ o preporukama Europske komisije a ne o zakonskom aktu. Hrvatska Vlada može, dakle, teoretski odbiti direktivu o zabrani pušenje na terasama kafića i restorana. U stvarnosti, međutim, gotovo je sigurno da će hrvatska Vlada prihvatiti preporuke o zabrani jer na europskoj razini već dugo postoji politički konsenzus o tome da zabranu pušenja treba proširiti i na otvorene prostore.

Uvođenje zabrane pušenja na terasama vjerojatno će oneraspoložiti ugostitelje: među gostima kafića i restorana mnogo je pušača. Upravo zahvaljujući pušačima terase brojnih kafića rade cijele godine. S druge strane, jasno je da se svi s vremenom moramo naviknuti na život bez dima u bilo kojem javnom prostoru. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.