Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

BIRAMO NAJBOLJI KVARNERSKI BUREK #3 Burek braće Ibiši je legendaran, rade ga već 60 godina i jedan je od najboljih u Rijeci

Pekarnica braće Ibiši je kultno mjesto duboko urezano u riječku povijest marendi, tržnice i Školjića, pa i samog puta između te dvije lokacije. Naime, svaki je Riječanin barem jednom vidio čovjeka koji na prastarom biciklu na relaciji Školjić-tržnica prenosi bureke. Na modificiranom biciklu koji na stražnjem dijelu ima prtljažnik za ovu vrijednu robu najčešće bi bio netko iz mlađih generacija Ibišija, koji su naslijedili posao započet davne 1972. godine.

Obitelj Ibiši je dobri duh Rijeke, ovih pedesetak godina prehranili su mnoge Riječane. Voditi obiteljski posao nekoliko desetljeća, pa i s pojavom konkurencije koja je uzjahala trend buregdžinica, nije lak zadatak, ali čini se da Ibiši još radi iznimno dobro. Prije nekoliko dana smo “zakasnili” i na tržnicu stigli oko otprilike jedan poslijepodne, samo da bi nam rekli da je sve već rasprodano i da rade do dva. U redu, drago nam je što još postoje ugostitelji koji prodaju sve što naprave. Danas smo se odlučili za drukčiju taktiku na koju smo bili više-manje primorani.

Budući da je u Rijeci trenutno gotovo nemoguće pronaći parking, parkirali smo u blizini Školjića i zaputili se u “proizvodnju” braće Ibiši. Iz proizvodnog pogona bureci se prenose upravo na biciklu do tržnice. Biciklu koji je i danas bio u prostoru i mirno čekao sljedeću dostavu. Nešto kao Glovo, samo je Ibiši bio nekoliko desetljeća ispred svog vremena. Prodajni prostor na Školjiću je skroman i zapravo ne služi raskošnom pokazivanju proizvoda, već se vidi da je primarni cilj tržnica. Čini nam se da zapravo i ne proizvode ništa osim bureka. Možda pokoju štrudlu. Ibiši se očito orijentirao samo na ono što mu ide najbolje i za drugo nema potrebe, jer dojma smo da se bureci prodaju čim ih naprave. Kao i u prethodnim našim potragama za najboljim burecima na Kvarneru, kupili smo burek sa sirom i burek s mesom, kako bi svima dali jednaku šansu.

Prvo treba naglasiti da je burek kod Ibišija najjeftiniji koji smo dosad kupili. Stoji 2,20 eura što je za 50 do 60 centi jeftinije od konkurencije. U specifičnoj kategoriji bureka to uopće nije mala razlika, uzmemo li u obzir da su do prije nekoliko godina bureci u prosjeku stajali ne više od 10 kuna. Treba naglasiti i da je burek kod Ibišija jedan od najboljih u Rijeci i opravdava pomalo fanatične priče koje ga okružuju. Burek je ponajprije lagan i nemate osjećaj da ste pojeli ogromne količine masnoće, što strašno cijenimo. Ibiši navodno burek radi po istoj recepturi od osnivača iz 1972. godine. Njihov je sir mrvicu posebniji, nije zrnat i zgrušan kao mnogi koje smo probali. Ibišijev sir malo je i kremast što mu pomaže u zadržavanju sočnosti, bez crte masnoće.

Stoga smo se nakon bureka od sira zapravo osjećali lagano. Identična situacija dogodila se i s burekom od mesa. Meso je jako sočno i puno prirodnog okusa, što opet najčešće nije slučaj kod ostalih prodavača bureka u gradu. Za zaista odlične ocjene našim primjercima falilo je tek mrvicu više hrskavosti, ali i bez toga sa svim elementima, od sastojaka do okusa, zapravo je riječ o najboljem bureku u centru Rijeke. Vidjet ćemo hoće li se netko približiti Ibišijevoj kvaliteti. Prava je šteta što Ibiši ne radi dulje od dva poslijepodne. Kad bi duže radio vjerujemo da bi ova mala radnja na Školjiću steka još legendarniji status od onoga koji trenutno uživa.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.