Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

BIRAMO NAJBOLJI KVARNERSKI BUREK #1 Burek s mesom u matuljskoj Štruci je gotovo odličan, a burek sa sirom ne zaostaje puno

Burek, u svim mogućim formama i sa svim mogućim sastojcima, jedno od dva najpopularnija jela u čitavoj Hrvatskoj. Drugi bi naravno bili ćevapi. Pekarnice u kojima se najčešće prodaju bureci najrazvijeniji su fast food u Hrvatskoj. Mnogi Hrvati zapravo se hrane u pekarnicama, bilo da je riječ o korporativnim pekarnicama kojima upravljaju fondovi i smještene su na atraktivnim lokacijama, ili malim obiteljskim pekarnicama koje obično prehranjuju kvartove.

Burek je neizostavni dio hrvatske kulture sviđalo se to nekima ili ne. Burek se može jesti u svakakvim kontekstima od doručka, ručka i večere, do noćnih izlazaka i marende. Stoga smo odlučili istražiti gdje se zapravo može pojesti najbolji burek na Kvarneru. Pekarnica u Rijeci i okolici ne nedostaje, pa smo potragu morali nekako ograničiti. Izbacili smo velike korporacije koje u pekarnicama samo podgrijavaju smrznute proizvode jer to nema previše veze s pojmom bureka.

Također, u našoj se potrazi po svoj prilici neće pojaviti nijedan restoran jer bureka gotovo da i nema na jelovnicima. Šteta, jer vjerujemo da bi pojedini talentirani riječki chefovi mogli napraviti izvrsne kreativne bureke s nešto drukčijim i lokalnijim sastojcima. Kad god je moguće pokušat ćemo ocijeniti dva najpopularnija bureka u pekarnici, jedan od mesa i jedan od sira, i uzimat ćemo uglavnom rezani burek, u obliku trokuta koji je standardna forma u Hrvatskoj.

Bureke ne jedemo često jer su uglavnom premasni i nezdravi, hrana koju bi zapravo trebalo izbjegavati, ali katkad se želja za dobrim burekom ne može obuzdati. Neka mjesta iz ove potrage posjetili smo više puta i postala su nam sinonim za riječki i kvarnerski burek, dok neka za koja su nam provjereni izvori rekli da imaju dobre proizvode posjećujemo prvi put. Jedno od mjesta koje posjećujemo prvi put je pekarnica Štruca u centru Matulja, općine u blizini Opatije i Kastva.

Štruca je na prvi pogled još jedna u moru pekarnica koja nudi svakakve proizvode, od napucanog bijelog kruha do raznoraznih tijesta, krafni, hrenovki i sve što možete zamisliti u vitrinama. Štruca naravno prodaje i burek, koji smo u ponedjeljak kupili za ručak i uzeli za doma jer u Štruci nema mjesta za konzumaciju. Štrucin burek na prvi pogled nam se svidio, miris nije preuzao cijeli auto dok smo ga vozili doma, iz papira se nije cijedila masnoća.

Dojam smo potvrdili kad smo ga probali.  Štrucin burek od mesa nema tešku aromu dinstanog luka, već je okus mesa ostao snažan točno koliko treba. Burek od mesa iz Štruce jedan je od boljih koje smo probali na širem riječkom području. Burek od sira mnogo ne zaostaje. Oba su bureka srednje hrskava i zapravo optimalno masna, što u prijevodu znači da nam masnoća nije doslovno curila niz ruke dok smo jeli. Sir u bureku je sasvim korektan, što je postalo više iznimka nego pravilo.

Čini se da je naša potraga započela prilično dobro, jer su Štrucini bureci neki od boljih koje smo probali u zadnje vrijeme. Dva bureka i jedan obavezni jogurt platili smo 7 i pol eura. Jedan burek stoji 2,80 eura, što je do prije nekoliko godina bilo nezamislivo ali je danas nažalost standard. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.