Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

MAKSUZIJA U SARAJEVU Bosna i regija upravo su dobile najkičastije jelo u novijoj povijest – Zlatnu janjetinu sarajevskog restorana Kibe mahala

U zadnjih smo nekoliko godina redovito izvještavali o zloporabi inače jestivih zlatnih listića u ugostiteljstvu, vinskoj i prehrambenoj industriji. Kao najgore lokalne primjere isticali smo zlatno maslinovo ulje, pa jedan zlatni pjenušac iz Međimurja, pa pozlaćeni steak iz Trogira koji je puno prije prelaska na euro koštao oko tisuću eura. U svijetu je po zloporabi zlatnih listića, koji inače mogu efektno funkcionirati u slastičarstvu, najpoznatiji notorni Salt Bae. A sad se eto, u Sarajevu, pojavila zlatna janjetina.

Kibe mahala poznati je sarajevski restoran s lijepim pogledima na grad, osnovan još 1988. Njegova suvlasnica Džana Vreto, bivša diplomatkinja, u intervjuima govori kako Kibe mahala afirmira tradicionalnu bosansku kuhinju. 

Valjda u duhu tradicionalne bosanske gastronomije, njen je suprug Dino Vreto ovih dana predstavio novi specijalitet ovog obiteljskog sarajevskog restorana; zlatnu janjetinu. Ne znamo o kakvom se točno rezu janjetine radi, jer se na fotografijama vidi samo zlato, na kojem gospodin Vreto očito ne štedi. Sarajevska zlatna janjetina službeno se zove Maksuzija kod Kibeta.

Nismo, nažalost, uspjeli doznati koliko košta. Kilogram obične, nepozlaćene janjetine s ražnja Kibe prodaje za 75 konvertibilnih maraka. Dino Vreto, vlasnik Kibe mahale i izumitelj najkičastijeg jela koje smo dosad vidjeli na ovim prostorima, bio je uhićen prije pet godina pod optužbom da je manipulirao restoranskom fiskalnom blagajnom. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.