Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Hiša Polonka u Kobaridu rasna je, šarmantna gostiona s radikalnim izborom prirodnih vina i legendarnim rozbifom

Veliki smo obožavatelji slovenskih gostilni. Neke su se modernizirale i uvele veliki broj elemenata fine dininga s jedinstvenim štihom, poput Mahorčiča i Repovža pa značajno unaprijeđuju slovensku gastronomsku scenu. Neke su kao Skaručna potpuno prirodne, sa klasičnim ali neupitno slasnim jelima i bez puno tragova suvremenosti.

Ljubitelji žanra reći će da gostilna mora ostati pristupačna. Upravo u tu drugu skupinu spada Hiša Polonka smještena u centru Kobarida, u koju otkako se otvorila hodočaste velike grupe gostiju. Hišu Polonku vodi Valter Kramer, bivši muž Ane Roš i jedna od centralnih figura epizode Chef’s Tablea posvećene Hiši Franko. Što je sve dovoljno da Hiši Polonki omogući ogromnu popularnost i veliki broj gostiju.


Ipak, Hiša Polonka ne živi na slavi svojeg vlasnika ni Hiše Franko, već na nekoliko bitnih činjenica. Hrana u Polonki je neobavezna, na momente zabavna i duboko okrepljujuća što je jedino što vam treba nakon cijelog dana obilaženja doline Soče i njenih slapova.

Polonka ima nekoliko potpisnih jela među kojima su svakako roastbeef koji se nekoć davno posluživao upravo u Hiši Franko i frika, skromno regionalno jelo od zapečenog krumpira i sira. Roastbeef je genijalan u svojoj jednostavnosti, napravljen od fantastičnog mesa i perfektno začinjen.

Nadograđenu verziju poznatog roastbeefa probali smo u prvom ljubljanskom bistrou Ane Roš Ana in Slon, kad nam je chef Leonardo Fonseca pripremio roastbeef s dimljenim umakom na bazi jaja. Iskreno se nismo mogli odlučiti koja je verzija bolja, ali obje će nam ostati dugo u sjećanju.


Frika je također bila dobra.  Zapečeni krumpir i sir iz Kobarida vrhunsko su komforno jelo pogodno u različitim kontekstima, pa smo sigurni kako bi bio bestseler i na adventskim kućicama. Ostala predjela koja smo naručili zaslužuju visoke ocjene. Kruh sa skutom i zapečenim rajčicama okusom je podsjećao na vrlo dobru pizzu, dok je salata ogromna i svježa što je možda i najbitnije. Nešto slabija su glavna jela.

Kako smo se uglavnom orijentirali na predjela po kojima je Polinka očigledno poznata, nismo imali snage za velika pečenja koja su na jelovniku. Naručili smo klasični burger koji je bio korektan, ali mu je nedostajalo mrvicu bolje pecivo, te žlikrofe s pestom koji su imali pomalo iritantni okus pregrubo mljevenog papra. Za deserte, među kojima su najprivlačniji bili slovenski štuklji, nismo imali snage. Drugi razlog tolike

Polonkine popularnosti je to što nudi vrhunska buteljirana vina. Vina su uglavnom prirodna i biodinamička, od slovenskih vinara. Pili smo odličan Štembergerov Loop i Rojac Borac. Bilo bi svakako bolje da Polonka vina toči pred gostima, ali ponavljamo da je Polonka prava narodna gostilna. Preporučamo i da probate craft pivo FEO koje proizvodi Valter Kramar. Hiša Polonka omiljena je i zbog energične atmosfere, stalne cirkulacije gostiju na lokaciji u centru gradai i otkačenig šarma. Veliku količinu hrane i četiri čaše vrhunskih prirodnih vina platili smo 97 eura. 

HIŠA POLONKA

Gregorčičeva ulica 1, Kobarid, Slovenija

HRANA 4  VINA 4  SERVIS -4  AMBIJENT +3

VISA Inspire_logo_web copy
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.