Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

KONOBAR NA PRISILNOM RADU Gost: Kakvo vino imate? Konobar: Malvaziju. Gost: Od kojeg proizvođača? Konobar: Joj, ja Vam to stvarno ne znam.

bijelo-vino

Kult Plave Kamenice iznimno poštuje konobarski posao. Prvo, smatramo da konobarski posao zahtijeva puno vještina i iskreni entuzijazam. Konobar mora znati bar ponešto o pićima koja poslužuje, a njih nije malo ni u kafićima, a kamoli u restoranima i barovima. Restoranski konobar moraju znati prezentirati hranu i moraju učiti ponešto o wine pairingu. Konobari u barovima, restoranima, vinskim barovima i ambicioznijIm kafićima moraju učiti o vinu i o koktelima. Konobari se moraju truditi biti dobro raspoloženi jer tako lakše prodaju piće i hranu i bitno lakše dobivaju napojnice, od kojih ustvari žive. Drugo, konobari mogu igrati  značajnu psihološku rolu u životu svojih gostiju, jer konobari i barmeni mogu usrećiti gosta. Nažalost, konobar na kojeg smo danas naišli u jednom kafiću u Branimirovoj ulici u Zagrebu blizu poznate pizzerije Franko’s, hodajuća je suprotnost svim značajkama konobarskog posla. U tom smo kafiću slučajno na stolu ostavili jednu važnu sitnicu. Vratili smo se poslije deset minuta.

Konobar je tvrdio da nas nikad nije vidio, pa je stoga valjda nemoguće da smo na njegovoj terasi bilo što ostavili. Srećom, ta je sitnica i dalje bila na jednom od središnjih stolova na terasi, što smo mladom gospodinu pokazali, i ponovno sjeli za taj stol. Pa smo pokušali naručiti vino.

Pitali smo što imaju na čaše.

Konobar je rekao da toče istarsku malvaziju. Pitali smo o kojoj se malvaziji radi. Konobar je objesio lice i rekao, doslovno: “Joj, ja vam to stvarno ne znam.”

Nije se ponudio da provjeri pa smo, da bismo izbjegli daljnje neugodnosti, naručili Chivas s dvije kocke leda. E sad. Kako je moguće da konobar u kafiću koji toči tek nekoliko vina na čaše ne zna što toči i kako je moguće da ne ode provjeriti što toči kad gosti pokušaju naručiti vino? Odgovor je vrlo jednostavan. Riječ je o jednom od brojnih mladih ljudi koji rade u ugostiteljstvu zato što im treba bilo kakva plaća, ali koji duboko preziru svoj posao pa ga zato obavljaju ispod minimalnih profesionalnih standarda. Naš konobar iz Branimirove tipičan je primjer konobara koji svoj posao doživljavaju kao prisilni rad. Zato sve više cijenimo Azijce. I kad baš ništa ne znaju, oni su neusporedivo marljiviji, profesionalniji i ljubazniji od hrvatskih prinudnih konobara.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.