Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

DORUČAK U KREVETU #2 Trinaest najboljih hotela u Dalmaciji za ljeto 2024.

Dalmatinska hotelska industrija kvalitativno je nerealizirana. To znači da je u Dalmaciji sasvim malo hotela koji ujedinjuju luksuzni smještaj, visoku razinu servisa i bolju gastronomiju. U Dalmaciji je, nažalost, hotelijerstvo više nekretninsko rentijerski posao nego plemeniti skup vještina kojem je cilj gosta usrećiti, zadovoljiti i impresionirati. 

Ipak, uspjeli smo izdvojiti trinaest hotela u kojima uglavnom nije šteta potrošiti novac. Hoteli su poredani zemljopisno, od Boškinca na sjeveru do One Suitea na krajnjem jugu u Župi Dubrovačkoj. Nažalost, na listu nismo uvrstili ni jedan zadarski i šibenski hotel jer u Šibeniku uopće nema vrhunskih hotela, dok Falkensteinerova Iadera kraj Zadra treba poraditi na okruženju, interijeru, materijalima u sobama, namještaju i izboru pića.

1. Boškinac, Novalja

Boškinac ima izvrstan fine dining restoran s Michelinovom zvjezdicom, vrlo dobru konobu, prelijepi vrt i uglavnom prostrane sobe. Boškinac je jedini dobar hotel na Pagu. Boškinac Borisa Šuljića jedan je od začetnika žanra gastrohotela u Hrvatskoj.

2. Villa Nai, Dugi Otok

Villa Nai najbolji je mali hotel u Hrvatskoj i uvjerljivo najbolji hotel u Dalmaciji. Villa Nai, arhitektonsko i dizajnersko remek djelo  smješteno u divljoj prirodi Dugog Otoka, ove se godine pojačala renomiranim chefom Stevenom Pietersom. Villa Nai ima samo osam soba i apartmana. 

3. Ambasador, Split

Ambasador je vrlo dobar novi veliki hotel u centru Splita s odličnim barom. Sobe su udobne, s prekrasnim pogledima na more i Split. Servis je vrlo profesionalan, a restoran je lani nažalost bio dosadno prosječan.

4. Briig, Split

Briig je najljepši i najmoderniji splitski hotel. Briigu, međutim, nedostaje touch of class koji dobre hotele čini odličnima. Da je samo malo ambicioznije koncipiran Briig bi bio jedan od nekoliko spektakularnijih hotela na cijelom Jadranu.

5. Martinis Marchi, Šolta

martinis-marchi-bazen

Martinis Marchi monumentalna je palača sa samo osamnaest kreveta, smještena na otoku blizu Splita, gdje turizam gotovo da nije stigao. Martinis Marchi može se pohvaliti prelijepim vrtovima, prostranim apartmanima, solidno velikim bazenom, dobrim restoranom i jedinstvenim ambijentom.

6. Lemongarden, Sutivan, Brač

lemongarden-g2

Lemongarden je egzotično raskošan hotel sa senzacionalnim vrtovima i zasebnom plažom, udaljenom od hotela. Lemongarden ne narušava idilični ugođaj malog otočkog mjesta. Restoran kojeg već godinama vodi Ante Udovičić jedan, od najkompetentnijih hrvatskih chefova, uvjerljivo je najbolji na Braču.

7. Puteus Palace, Pučišća, Brač

puteus-terasa

Puteus Palace smješten je u renesansnoj palači u najmirnijem mjestu na Braču, gdje nema masovnog turizma. Veliki vrt Puteus Palacea, s prastarim stablima, lijepim travnjakom i većim bazenom, jedan je od najugodnijih meditativnih prostora na Jadranu. Puteus Palace mjesto je za splendid isolation.

8. Maslina Resort, Stari Grad, Hvar

maslina resort

S cijenama višima od  tisuću eura za noć, Maslina Resort spada među najluksuznije hotele u Hrvatskoj. Maslina Resort ima fenomenalno uređene sobe, nalazi se u spektakularnom ambijentu uvale blizu Starog Grada i gostima inteligentno prodaje doživljaj mora i prirode u “srcu Mediterana.” Maslina Resort ujedinjuje vrhunski dizajn i precizno ciljani brending.

9.  Lešić Dimitri Palace, Korčula 

lesic-dimitri-palace

Lešić Dimitri zapravo je mala kolekcija luksuznih apartmana smještenih u povijesnom centru Korčule. Restoran LD gdje kuha chef Marko Gajski ima Michelinovu zvjezdicu. Lešić Dimitri bio je pionir visokog turizma na Korčuli.

10. Villa Dubrovnik, Dubrovnik

villa-dubrovnik

Villa Dubrovnik najljepši je, najluksuzniji i uvjerljivo najbolji dubrovački hotel, s prekrasnom hortikulturom i upravo uzornim servisom. Nažalost, Villa Dubrovnik nikad nije imala sreće s gastronomijom.

11. Bellevue, Dubrovnik

Bellevue je obnovljen uoči pandemije. Bellevue je skoro idealan primjer luksuznog butiknog hotela. Servis je prvorazredan pogledi fantastični a ispod hotela nalazi se jedna od najatraktivnijih dubrovačkih javnih plaža. Bellevue je jedini dubrovački hotel sa zaista dobrim restoranom.

12. Excelsior, Dubrovnik

Excelsior bi trebao biti dubrovačka Esplanade, ali  nažalost ipak nije. Excelsiorovi apartmani gledaju i na Lokrum i na Zidine, plaža nije loša, servis je uglavnom profesionalan no Excelsior je gotovo uvijek osim u jednom kraćem razdoblju patio od tereta masovnog turizma. Excelsior nažalost  baš nikad nije imao ni jedan dobar restoran.

13. One Suite, Dubrovnik (Župa Dubrovačka) 

Hotel bivšeg Hajdukova predsjednika Lukše Jakobušića moderniji je od svih dubrovačkih hotela zajedno. One Suite ima normalne, prijateljske cijene. Sobe trenutno počinju s 223 eura što je smiješno za Dubrovnik za ovo doba godine. Apartmani su luksuzniji i udobniji od goleme većine dubrovačkih hotelskih soba i apartmana, ne računajući Villu Dubrovnik. Servis je srdačan i profesionalan sve do legendarne izreke anything you want. One Suite primjer je hotelijerstva sredine 21.  stoljeća. One Suite nema formalni restoran, ali u sklopu hotela radi Pista&Pazza, vrlo dobra pizzeria s odličnim koktelima.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.