
Pier Natalije Mrakovčić, jedna od najboljih pekarnica na Kvarneru, ovih dana užubrano priprema sitne božične kolače koje pakira i šalje u Rijeku i Zagreb. Pier je toliko uspješan da na Krku radi gotovo cijele godine. U Pieru se mogu kupiti odlični sourdough kruhovi, originalni sendviči s vrlo dobrim sastojcima i recepturama, i naravno slastice, koje su u ovom periodu prirodno pune toplih blagdanskih okusa. Zato smo gospođu Mrakovčić, slastičarku s iskustvom iz Boškinca, Neba i Vile Rova, zamolili za nekoliko recepta za božične kolačiće koje svi volimo imati na blagdanskom stolu.

Prhko tijesto obogaćeno bademovim brašnom i intenzivnim kardamomom čini osnovu ovih linzera. Fokus je na teksturi i ravnoteži masnoće, dok džem od smokava daje svježinu cijeloj priči.
Sastojci
Priprema
U zdjeli miksera sjedinite sve sastojke dok se ne formira glatko tijesto. Maslac i mast moraju biti potpuno hladni kako bi tijesto ostalo prhko. Dobiveno tijesto zamotajte u prozirnu foliju i ostavite da odmori u hladnjaku najmanje 30 minuta.

Odmoreno tijesto razvaljajte na debljinu od oko 3 mm. Kalupima izrežite oblike po želji i slažite ih na lim obložen papirom za pečenje. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 9 minuta, dok rubovi tek lagano ne porumene.

Ohlađene linzere spajajte džemom.
Natalijina napomena “Mi smo koristili domaći džem od smokava koje smo brali ovoga ljeta. Slobodno odaberite džemom koji najviše volite – marelica, ribiz ili malina jednako će lijepo zaokružiti ovaj kolač”.
Sastojci

Mekane karamele s maslacem i vrhnjem, obogaćene bajadera likerom i uravnotežene prstohvatom soli.
Sastojci
Priprema
U dubljem loncu zagrijavajte šećer i glukozu na srednje jakoj vatri dok se potpuno ne otope i ne poprime zlatno-smeđu boju karamele. Maknite s vatre te pažljivo umiješajte maslac, a zatim i zagrijano slatko vrhnje, neprestano miješajući.





Vratite lonac na vatru i kuhajte dok smjesa ne dosegne 121 °C. Maknite s vatre, umiješajte pastu od vanilije, sol i bajadera liker, miješajući dok se potpuno ne poveže sa smjesom.
Karamelu izlijte u kalup obložen papirom za pečenje, prilagođavajući debljinu željenoj veličini karamela. Ostavite da se hladi i stabilizira oko 2 sata, zatim režite na kocke i pojedinačno zamotajte u papir.
Natalijina napomena “Bajadera karamele savršen su osobni, ručno rađeni poklon ali i elegantan mali desert.“

Bogati, maslačni keksi s tamnom čokoladom i orašastom notom smeđeg maslaca, završeni praliné pastom od bučinih sjemenki koja donosi laganu gorčinu i dubinu okusa.
Sastojci
Priprema smeđeg maslaca
Maslac zagrijavajte na srednje laganoj vatri dok se potpuno ne otopi. Nastavite kuhati dok se mliječni proteini ne karameliziraju i maslac poprimi orašastu aromu i zlatno-smeđu boju. Procijedite po potrebi i ostavite da se potpuno ohladi prije upotrebe.

Postupak
Maslac, smeđi maslac i šećer miksajte dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta. Dodajte jaja i žumanjke te kratko sjedinite. Umiješajte suhe sastojke i starter, a na kraju dodajte otopljenu tamnu čokoladu koja je prethodno ohlađena na mlaku temperaturu.
Smjesu pokrijte i ostavite da odmori u hladnjaku. Oblikujte kekse željene gramaže, preporučeno 20 g po komadu. Pecite na 175 °C oko 10 minuta.
Dok su keksi još topli, lagano ih udubite po sredini.
Praliné pasta od bučinih sjemenki
Sastojci
Priprema
Zagrijte šećer i vodu dok ne dobijete zlatnu karamelu. Odmah je prelijte preko tostiranih bučinih sjemenki i ostavite da se potpuno ohladi. Smjesu miksajte u snažnom blenderu dok ne dobijete glatku pastu, zatim umiješajte cvijet soli.

U udubljenje svakog keksa stavite praliné pastu, pospite dodatno tostiranim bučinim sjemenkama i poslužite.
Natalijina napomena “Ovaj kolač možete napraviti i bez startera, ja ga koristim jer keksima daje mekšu strukturu i slojevitiji okus.


Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.