
Paradigmu rosea čine more, ljeto, puno voća i svježina. Ta paradigma vrijedi za više od 90 posto jednokratnih rosea, onih koje sommelieri eliminiraju s vinskih karti prvog dana jeseni. Međutim, u zadnjih desetak godina u mediteranskim se zemljama javlja novi naraštaj rosea, dizajniranih da se piju cijelu godinu i da traju godinama.
Jedan od glavnih uzora novim, odležanim i trajnim roseima svakako je Gran Reserva Rosado legendarne španjolske vinarije Lopez de Heredia, koja na tržište dolazi poslije osam do deset godina dozrijevanja u velikim hrastovim bačvama pa u bocama. Među globalno najoznatije predstavnike odležanih rosea spadaju Garrus, elitna vina Gerarda Bertranda i najbolje etikete Domaines Ott. Bastiàn je zasad jedina hrvatska vinarija koja se pridržava mediteranskog trenda odležavanja ružičastih vina.

Bastiàn je proizveo Petra’s Rose, nazvan po Petri Leko, suvlasnici jedne od najuspješnijih istarskih vinarija. Petra’s Rose proizveden je od merlota i cabernet franca, odležavao je u hrastu i upravo ulazi u optimalnu formu. Riječ je o čvrsto strukturiranom, kremastom vinu s puno crvenog voća, cvjetnih aroma cabernet franca, s dugim slatkim završetkom i versatilnim gastronomskim potencijalom. Preksinoć smo ga pili čak i uz iberico i parmezan.

Petra’s Rosé također preporučujemo uz pizzu, prženu i pečenu plavu robu, bakalar bianco, dimljeni losos, sushi, tartar od tune i bilo koji riblji carpaccio. Petrinim je roseom Bastiàn otvorio novo poglavlje u proizvodnji i potrošnji ružičastih vina u Hrvatskoj. Petra’s Rose, baš kao i ružičasti šampanjci i pjenušci, pokazuje da se u roseima može uživati i za Božić.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.