Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Četrnajstica je najvruće mjesto u Zagrebu zahvaljujući fenomenalnoj atmosferi i inovativnom konceptu. Na sadržaju treba puno raditi

Nedjeljom iza četiri popodne restorani u Zagrebu, Hrvatskoj i većem dijelu svijeta ubrzano se prazne. Nedjeljno popodne najmirnije je doba dana u restoranskom poslu. Ove nedjelje popodne pred pizzerijom Ljupke Gojić na zagrebačkoj Knežiji stvarali su se redovi. Nije riječ o malom, nego o dosta velikom lokalu s barem sedamdeset mjesta. Pizzerija 14 apsolutno je najvruće mjesto u Zagrebu.

Od otvaranja Carpaccia prije točno 15 godina (Carpaccio je otvoren 1. prosinca 2010.) nismo vidjeli toliki interes za bilo koji novi zagrebački restoran, ne računajući fast foodove poput Spud Buda. Četrnajstica je zasluženo prepuna.

Lokal smješten u novoj poslovnoj zgradi, s čijeg se parkirališta vide viši katovi spaljenog Vjesnika, uređen je gotovo savršeno: energično, ugodno, s puno lokalnih detalja poput fotografije velike poplave iz šezdesetih godina, s odličnim osvjetljenjem, s dovoljno prostora za stolove i s onim jedinstvenim osjećajem vesele restoranske gužve koja svaki obrok pretvara u izlazak i provod. PR za Pizzeriju 14 odrađen je upravo perfektno, jasno i glasno, bez imalo kvazigastronomskog jezika koji većinu novih restorana unaprijed diskvalificira. 

Koncept je inovativan: degustacijska daska od tri ne baš male pizze košta 30 eura, izvrsno izgleda i više je nego dovoljna za dvoje. Daska je jučer bila uvjerljivo najtraženije jelo u Četrnajstici. Servis je brz, nenametljiv, efikasan i veoma ljubazan. Postava stola, s dvije vrste Chiavalonova ulja, spada među najambicioznije među svim hrvatskim pizzerijama.

Tijesto je dobro, ne baš vrhunsko ali sasvim dobro, mirisno, umjereno leopardovska napoletana. Simpatično je što se sve pizze zovu Četrnaest, na različitim svjetskim jezicima; četrnajstica je jedna od najpopularnijih zagrebačkih tramvajskih linija koja povezuje luksuznu podsljemensku zonu s nekad radničkom Trešnjevkom i Knežijom.

A sad problemi.

Svakako je dobro što Četrnajstica koristi ambiciozne sastojke. Međutim, jedan od najistaknutijih, famozni jamon iberico, nema mnogo veze s pravim pršutom od crnih španjolskih svinja. Pravi iberico (pata negra) pun je intramuskularne masnoće, pa se topi kad dođe na vruću podlogu. Jamon koji smo dobili jučer nije se topio nego se plastificirao, kao da je riječ o drniškom pršutu. Pretpostavljamo da Četrnajstica upotrebljava onaj popularni bastardni jamon na čijoj deklaraciji piše “50 posto iberico“.

Na pizzu se stavljaju loše masline bez koštica, što je dosta antigastronomski izbor. Pizza s mortadelom ima preslatku podlogu od buče koja eliminira okus mortadele. Nadjeva je katkad previše pa preopterećuje tijesto. Bocu Antinorijeva Chianti Peppoli donijeli su nam gotovo pa na temperaturi juhe. Izbor piva ograničen je na Garden, suvlasnike Pizzerije 14, što znači da baš i nije najbolji. Niz ovih propusta, osim zadnjeg, može se riješiti za nekoliko tjedana minucioznog rada.

Pizzeria 14 nije najbolja pizzerija u Zagrebu ili Hrvatskoj. Ali je svakako najuzbudljivije ovogodišnje restoransko otvorenje u Zagrebu.

PIZZERIA 14

Kalinovica 2, Zagreb  

PIZZA -4/5  AMBIJENT -5/5  PIĆA -4/5  SERVIS 4/5

VISA Inspire_logo_web copy
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.