Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Zmajska pivovara banner
Divider Text

KULT PLAVE KAMENICE I ZMAJSKA PIVOVARA BIRAJU CHEFA GODINE 10. mjesto dijele Ana Grgić Tomić i Matija Bogdan 

Ove je zime Chefa godine Kulta Plave Kamenice biralo više od četrdeset profesionalaca iz hrvatske restoranske industrije. Radi se o chefovima, restoraterima, investitorima, novinarima i gastropromotorima. Svaki je birač mogao glasati za pet chefova. Prvo mjesto donosi 10, drugo 8, treće 6, četvrto 4 i peto 2 boda.

Od danas objavljujemo listu jedanaest chefova koji su osvojili najviše bodova. Poslije proglašenja pobjednika o Božiću, objavit ćemo i ukupni popis chefova, njih 27, za koje su naši birači glasali.

Zmajska pivovara -tradicionalni partner izbora za Chefa godine

Zmajska pivovara Andreja Čapke tradicionalni je partner Kulta Plave Kamenice u izboru Chefa godine. Zmajska pivovara najstarija je profesionalna hrvatska craft pivovara, koja je u dulje od deset godina postojanja na tržište lansirala više od stotinu autorskih piva. Najnovije Zmajsko gastronomsko pivo zove se Ransiki Temptation, napravljeno je kao dio linije Cacao Puro u suradnji s Taman čokolatijerima. Proizvedeno je s indonezijskim kakao ljuskicama, ima 11 posto alkohola, gusto je kao Dingač i fenomenalno se slaže s odležanim steakovima, wagyuom, tartarom od jelena i crnom čokoladom. Zmajska pivovara uskoro otvara veliki pub po imenu Sip na zagrebačkom Trnju.

A sada odbrojavanje…

10. Ana Grgić Tomić, Esplanade, 46 bodova   

Ana Grgić Tomić možda je najveća radnica među svim hrvatskim chefovima. Gospođa Grgić Tomić priprema više banketa tjedno, piše menije za oba Esplanadina restorana, bar i room service, i osobno svake večeri kuha u Zinfandelu. A tu je sada i Esplanadina kućica na Foolin’ Around.  

Ana Grgić Tomić apsolutni je MVP hrvatske kuharske scene. U njezin bi se primjer trebali ugledati mnogi kuhari koji misle da preteško rade. Gastronomski, chefica Grgić Tomić iznimno je kompetentna u žanru visoke hotelske kuhinje, pune kavijara, jastoga, škampa i foie gras.

 10. Matija Bogdan, 46 bodova   

matija-bogdan

Bivši sous-chef legendarnog londonskog Ledburyja (tri Michelinove zvjezdice) ovu je godinu proveo kao gastronomski ideolog hotelske grupe Aminess. Još ranije, Bogdan je vodio ManO u Gliptoteci. Matija Bogdan jedan je od najinteligentnijih i najprofesionalnijih hrvatskih chefova. Velika je šteta što ove jeseni nije uspio otvoriti zagrebački restoran, u suradnji s Markom Palfijem. Matija Bogdan čovjek je širokih interesa i strasti. Gospodin Bogdan redovito svira u lokalnom bandu, a idućeg će se proljeća pokušati sam popeti na Mount Everest.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.