
U desetom izboru Restorana godine Kulta Plave Kamenice glasalo je više od 40 profesionalaca iz hrvatske restoranske industrije. Riječ je o chefovima, restoraterima, investitorima, restoranskim kritičarima i gastronomima.
Svatko je mogao glasati za pet restorana s kojima nije poslovno povezan. Prvo mjesto donosi 10 bodova, drugo mjesto 8, treće 6, četvrto 4 i peto 2 boda.
Kult Plave Kamenice u idućih će dvadesetak dana objavljivati imena deset prvoplasiranih restorana, a poslije proglašenja pobjednika objavit će i kompletnu listu; naši su birači ove godine glasali za ukupno 25 restorana.





Festigia je premium brend Agrolagune, najveće istarske vinarije koja od 2025. poslije ulazi u sastav Badela 1862. Festigijina vina odnijela su niz najvažnijih međunarodnih priznanja: crni cuvée Castello višestruki je nositelj Decanterove zlatne medalje. Zlatne medalje na Decanterovim svjetskim nagradama odnijele su i Malvazija Vižinada i Malvazija Festigia. Festigia je upravo proširila svoj asortiman prvim Teranom.
A sada odbrojavanje.

Stiven Vunić, chef i vlasnik najboljeg restorana u Mošćeničkoj Dragi, u zadnjih je sedam ili osam godina transformirao Zijavicu iz simpatične ribarske konobe u rafinirani restoran kreativne riblje kuhinje koji se u mnogočemu približava kriterijima fine dininga.







Zijavica i dalje radi isključivo sa svježom jadranskom ribom, rakovima i školjkama, pa se mnogi elementi menija dnevno mijenjaju, zavisno o ulovu. Zijavica iznimno uspješno pretvara svoje izvrsne sastojke u elaborirana, sofisticirana i slasna jela, uključujući najbolju bagnu caudu u Hrvatskoj, zbog kojih je u Zijavici skoro cijelu godinu teško dobiti stol. Vinska se lista poslije pandemije znatno poboljšala.
Zijavica je jedan od jačih razloga da se i usred zime putuje na Kvarner.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.