Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Koleda široki rezanci junački su se nosili s četiri sata kuhanim bologneseom, a svrdla (fusili) s ultrakremastom, pikantnom verzijom cacio e pepe

Prije dva tjedna posjetili smo Koledu kraj Velike Gorice, uvjerljivo najambiciozniju hrvatsku manufakturu tjestenine. Koleda u vlasništvu obitelji Kamenjašević relativno je velik proizvođač, koji paste s jajima miksa od vrhunskog austrijskog brašna u visokoautomatiziranom pogonu.

Koledine se tjestenine prodaju u skoro svim većim trgovačkim lancima. Mi smo ih, međutim, testirali s elaboriranim restoranskim umacima, koji pokazuju kako se pasta ponaša u kontekstu više gastronomije. Koledine su tjestenine vrlo dobro podnijele ove komplicirane partnere: riječ je pastama veoma čvrste teksture. Donosimo tri pomalo neuobičajena, ali zaista slasna recepta za klasična jela s pastom.

Ragu (bolognese) sa širokim rezancima Koleda

Sastojci 

  • veći žuti luk ili nekoliko ljutika  
  • veća mrkva  
  • 50 g masne dimljene slanine  
  • 800 g grubo mljevenog mesa (optimalna je kombinacija govedine i teletine, ali može se dodati i svinjetina)  
  • lovorov list  
  • ružmarin  
  • origano  
  • balsamico  
  • 3 dl punomasnog mlijeka  
  • 3 dl nebarikiranog chardonnaya  
  • 3 dl crnog vina s nižom kiselinom  
  • 2 limenke pelata San Marzano  
  • 75 g koncentrata rajčice  
  • Worcestershire umak  
  • maslinovo ulje  
  • sol, papar  

Postupak  

Na maslinovu ulju zapecite posoljeno i popapreno meso. Izvadite iz tave kad posmeđi.  

U tavu (ili širi lonac) ubacite sitno nasjeckani luk, mrkvu i slaninu. Posolite i popaprite. Lagano pržite dok povrće ne omekša. Dodajte par kapi balsamica. Kad zavri, ubacite lovor, ružmarin i origano. Miješajte minutu, pa vratite meso u tavu.  

Zalijte meso s 3 dl punomasnog mlijeka (light varijante ne dolaze u obzir). Kuhajte na srednjoj temperaturi dok se umak ne zgusne.  

Dodajte bijelo vino i kuhajte dok veći dio ne ispari. Ubacite pelate pa ih usitnite drvenom kuhačom. Zatim dodajte koncentrat rajčice. Kuhajte najmanje petnaestak minuta. Dodajte Worcestershire umak.  

Dodajte crno vino. Smanjite vatru na najniže. Kuhajte barem dva do dva i pol sata na vrlo niskoj temperaturi. Ako se umak previše zgusne, ulijte još crnog vina.  

Prelijte tjesteninu gustim umakom. Naribajte stariji parmezan.

Vinska preporuka Odležani teran, refošk, babić, chianti classico.

Svrdla Koleda – cacio e pepe

Sastojci 

  • žličica javanskog papra u zrnu  
  • žličica grubo mljevenog crnog papra  
  • 100 g sitno naribanog pecorina  
  • maslinovo ulje  
  • maslac  

Postupak 

Na vrlo malo ulja tostirajte obje vrste papra. Javanski papar dat će jelu osvježavajuću, pikantnu, gotovo električnu citrusnu crtu.  

Sitno naribajte pecorino. Sir mora biti najsitnije nariban kako se ne bi zgrušavao tijekom termičke obrade.

Skuhajte svrdla, ne dulje od osam minuta.  

Ubacite svrdla u tavicu s paprom. Dodajte sir i miješajte na najnižoj temperaturi dok se sir ne rastopi. Umiješajte hladni maslac pa još jednom temeljito promiješajte.  

Servirajte u duboke tanjure, naribajte još pecorina i dodajte svježe mljeveni papar.

Vinska preporuka Nebarikirani sauvignon blanc

Slavonska carbonara sa špagetima Koleda

Sastojci

  • slavonska bijela dimljena slanina (umjesto guancialea)  
  • 2 jaja  
  • malo vrhnja za šlag (i Heinz Beck, čija rimska Pergola ima tri zvjezdice, koristi vrhnje u carbonari)  
  • pecorino  
  • sol  
  • svježe mljeveni papar  
  • maslinovo ulje  

Postupak 

Na maslinovu ulju, na vrlo niskoj temperaturi, pržite slaninu koju ste popaprili. Kad postane hrskava, izvadite i ocijedite.  

U zdjelici pomiješajte jaja, vrhnje i pecorino.  

Skuhajte špagete dvije minute manje nego što piše na pakiranju. U tavicu gdje se pržila slanina ubacite špagete, vratite slaninu pa umiješajte jaja s vrhnjem i sirom. Jaja se ne smiju zgrušati pa stalno miješajte.  

Kad dobijete posve kremasti, glatki umak, servirajte u duboke tanjure. Pospite još papra, naribajte pecorino.

Vinska preporuka: Nebarikirani chardonnay, grk, odležana malvazija

Ovaj sadržaj produciran je u suradnji s brendom Koleda

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.