
Koliko god uporno obilazili hrvatske pizzerije, još nismo naišli na pizzu s jelenom. Probali smo nekoliko pizza s veprom. Divlje svinje jedina su divljač koju smo dosad jeli na hrvatskim pizzama. Što je malo nerazumljivo. Hrvatska je prepuna visoke divljači. Skoro svaki restoran koji drži do sebe priprema jelene ili srne; chef Godinić je u listopadu u Vinodolu posluživao fenomenalan tartar od jelena s kremom od vrganja, dok chef Šakota već dvije godine povremeno impresionira goste jelenjim fileom pečenim na malom roštilju kraj stola.
Jeleni i srne postali su održivi izvori ukusnih i nemasnih proteina. Naposljetku, divljač je tipično jesensko i zimsko meso. Stoga je uistinu bilo krajnje vrijeme da jeleni dođu i na pizzu. Franko’s Pizza & Bar ovih je dana promovirao sezonsku pizzu Dear Deer, izvrsnu jelenju napoletanu.
Dear Deer napravljen je gotovo isključivo od hrvatskih sastojaka: podloga za pizzu skuhana je od cikle, samoborskog bermeta i ljubičastog luka. Glavni sastojak Dear Deera domaća je bresaola od jelena koju prate špinat, meki kozji sir i istarsko maslinovo ulje. Jedino fior di latte nije iz Hrvatske, no Franko’s traži pouzdanog dobavljača vrhunske domaće mozzarelle.
Dear Deer konkurira, zajedno s Primizijinom pizzom s bijelim tartufima, za najoriginalniju sezonsku pizzu u Hrvatskoj. Tamnocrveno, gotovo crno jelenje meso odlično se slaže s crnim vinima sa ekstenzivne Franko’sove vinske karte. Mi bismo, definitivno, odabrali teran Livio motovunske braće Benvenuti. Dear Deer jak je argument da se Franko’s Pizza and Bar i iduće godine plasira među dvadesetak najboljih europskih pizzerija izvan Italije, u izboru 50 Top Pizza. Ove je godine, podsjetimo, Franko’s zauzeo 15. mjesto, najbolje ne samo među svim pizzerijama u Hrvatskoj, nego i u široj regiji.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.