Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Solum Ružica Roberta Naprte spada među svega nekoliko šampanjskih hrvatskih pjenušaca

Robert Naprta ugledni je hrvatski novinar i književnik, koji u svom bogatom opusu bilježi i scenarij za Villu Mariu, prvu pravu hrvatsku soap operu. Robert Naprta je, međutim, i ambiciozni vinar, koji se prije dosta godina iz Zagreba preselio u Međimurje, gdje od internacionalnih, a ne od lokalnih sorti proizvodi odlična bijela vina i dosta impresivne pjenušce. Bijelo vino je Chardonnay Solum s dugim potencijalom odležavanja, a pjenušci variraju u stilu, vrsti i količini dosagea, ali se uvijek proizvode od chardonnaya i pinot noira.

Hrabro je što bilo tko u Međimurju vinificira pjenušce bez pušipela (da se ne bismo krivo razumjeli, mi volimo pušipel). Još je važnije što je Naprta uspješno usvojio šampanjski stil proizvodnje pjenušca, baš kao talijanski vinari u Franciacorti. Vrlo dobar primjer šampanjizacije Naprtinih pjenušaca jest Solum Ružica, koji smo probali u utorak navečer, pa ga zatim ostavili u hladnjaku i potom kušali u srijedu oko pet popodne. Četiri sata u hladnjaku, bez zaštitnog čepa, Solumu nije naštetilo.

Solum Ružica, proizveden od chardonnaya i crnog pinota, ima uzornu vertikalnu strukturu, rasplesanu teksturu, puno kompleksnih aroma crvenog bobičastog voća, s naglaskom na malinama, ali i s dosta ribizla, intenzivno perla i vrlo dugo traje. Riječ je doslovno o klasičnom pjenušcu bez ijedne tehničke pogreške, kakvih u Hrvatskoj nema mnogo. O čemu, usput, svjedoče 92 boda i srebrna medalja na Decanterovim svjetskim vinskim nagradama.

Naprtin ružičasti Solum dobro je piti uz bogate sireve, a još bolje uz zaista delikatesne suhomesnate proizvode, jer njegova snažna kiselina učinkovito reže svinjsku masnoću, dok se Solumovi voćni okusi odlično slažu sa slatkoćom dobrog pršuta, kao i s ljuto-slatkim okusom zanatskih kobasica.

Solum Ružica ide dobro i uz sushi s plavom tunom i jeguljama, uz sashimi od plave ribe, uz srdele i inćune u svim mogućim izdanjima, uz jakovske kapice, dimljeni losos, dimljenu pastrvu i ikru od pastrve i lososa. Riječ je definitivno o otmjenom gastronomskom vinu, namijenjenom ljudima koji se razumiju u šampanjce i ambiciozne pjenušce.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.