Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Cosmos, jedan od najboljih restorana u Sofiji, predstavlja se kao avagardni fine dining. Nije ništa od toga, ali je nečuveno jeftin za hrvatske kriterije


Cosmos je fine dining restoran u samom centru Sofije koji reinterpretira bugarsku kuhinju spajajući tradicionalne sastojke bugarske kulture s avangardnom modernom kuhinjom. Cosmos, koji se predstavlja kao restoran “tradicionalne svemirske kuhinje” i ponosi svojim fermentacijskim laboratorijem, jedan je od samo dva sofijska restorana člana JRE i uvršten je na La Liste. 

Bili smo smješteni na gornjem katu. Kad smo rezervirali nismo dobili informaciju da restoran ima dva kata, ali u svakom slučaju bolja je opcija od prizemlja. Elegantniji je i atmosfera više odražava fine dining žanr restorana. Cosmos je uređen je minimalistički, u modernom stilu s par rustikalnih detalja, stolovi su goli, bez stolnjaka, a ugođaj baš i ne sugerira da ste u fine dining restoranu. Cosmos je previše neformalan za svoj žanr.  

Odlučili smo se za a la carte opciju umjesto degustacijskog jelovnika. Jelovnik je malo skuplji za sofijske standarde, ali vrijedi dodatnog troška. Na početku večere serviran nam je domaći kruh uz fermentirani maslac. Kruh je bio izvrstan pa smo naručili dodatnu košaru. Za predjelo smo naručili salatu od rajčice, svježeg sira, lubenice i bosiljka i kačamak, balkansku verziju palente. Salata je bila odlična ali po sastojcima to je ljetna salata, nije jasno što radi na jesenskom meniju. Restorani ovog kalibra trebali bi uvažavati sezonalnost. 

Kačamak su nam servirali s vrganjima, ovjčjim sirom iz mišine i skorupom.  Prezentacija jela bila je korektna, došla su dva konobara, vadili su sir pred nama i dali nam da ga probamo i zasebno, upozoravajući nas na intenzivan okus. Za mojim stolom svi su znali što je sir iz mišine, ali bilo bi prikladno da osoblje turistima nešto ispriča o njemu,  s obzirom na regionalnu specifičnost sira. Nikome na čelu ne piše odakle dolazi. Primjetili smo da susjedni stolovi znatiželjno promatraju prezentaciju sira, ali prezentacijom se osoblje zapravo nije istaknulo. Ni cijelo jelo nije nas impresioniralo. Intenzivan okus sira pojeo je sve ostale namirnice u jelu. Bilo je jestivo i zanimljivo, ali ništa više od toga.

Za glavna jela naručili smo rib eye-steak i tradicionalnu domaću ufku. Rib eye steak je bio odličan, sočan i besprijekorno pečen. Dolazi uz odlične pečene krumpire zapečene parmezanom i paprom. Domaća ufka (jufka, vrsta tankog tijesta) servirana je s tartufima, vrganjima i ponovno sirom iz mišine. Bila je vrlo ukusna, ali neprecizno izvedena. Tartufe nismo vidjeli ni osjetili, jelom su apsolutno dominirali vrganji koji su bili odlični. Nismo mogli razlikovati sve namirnice u tanjuru, ali sve skupa je bilo ukusno. Porcije u Cosmosu zaista su velike za standarde fine dining restorana.

Od nekoliko ugostitelja u Sofiji, međutim, čuli smo komentar da je Cosmos odličan restoran ali da služi vrlo male porcije. Porcije su zaista ogromne i po zagrebačkim kriteirijima, po serviranju hrane upitno je je li Cosmos uopće fine dining restoran. Uz dio večere, na sugestiju našeg domaćina i vodiča, naručili smo Bone Dry Hippie sauvignon blanc, tipičnog predstavnika nove bugarske vinske scene s malim udjelom pinot grisa, funky vino iz istočne tračanske doline kraj Crnog mora, najboljeg lokalnog terroira za sauvignone. Boca je koštala nevjerojatnih 25 eura. Cijelu večeru platili smo 165 eura, a toliko smo se najeli da nismo ni pomišljali na desert. U Zagrebu bismo istu večeru platili gotovo dvostruko skuplje. Cosmos mora još dosta raditi na gotovo svakom elementu, ali uzimajući u obzir ukupno stanje gradske restoranske scene, da ponovno dođemo u Sofiju, vratili bismo se i u Cosmos. Ipak smo nudi dobru vrijednost za novac.  

COSMOS

Lavele 19, Sofija, Bugarska

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.