
Ovih je dana industrija smrznute hrane, možda Nomad Foods kojoj pripada i Ledo, pokrenula sad već uobičajenu sezonsku medijsku ofenzivu. Na barem šest ili sedam portala pročitali smo ode smrznutom povrću, uključujući brokulu i papriku, što je, naravno, potpuno besmisleno jer su brokula i paprika cijelu godinu dostupne svježe.
Prehrambena industrija nam pritom nameće mantru da je smrznuto povrće nutricionistički superiorno svježem jer se zamrzava odmah poslije berbe, kad je prepuno vitamina i drugih hranjivih tvari. Ta mantra, međutim, pati od dva velika problema.
Prvo, potrošači ne znaju bere li se povrće doista na dan kad je fiziološki na vrhuncu ili se zbog raznih razloga, od klimatskih do logističkih, bere prerano ili prekasno. Drugo, potrošačima se ne kaže koliko dugo povrće ili voće putuje od polja do tvornice. Negdje je to doista par sati, što je rijetko, dok se drugdje radi o više dana.
U većini slučajeva smrznuto povrće koje kupujete u supermarketima nije zamrznuto isti dan kad je ubrano, tako da je glavni propagandni argument industrije smrznute hrane o preradi povrća i voća dok je na vrhuncu zapravo duboko netočan. U stvarnosti, smrznuto je povrće i gastronomski i organoleptički inferiorno svježem, osobito u sezoni.
Grašak je jedna od rijetkih vrsta povrća koje dobro podnosi zamrzavanje. I mi kod kuće povremeno koristimo smrznuti grašak. Međutim, čak je i smrznuti grašak značajno lošiji od zaista svježeg graška. Pod zaista svježim graškom podrazumijevamo grašak koji ste kupili na tržnici u mahunama i koji nije dugo putovao do tržnice. Kupovati očišćeni grašak, što mnogi Hrvati rade, izraz je teške gastronomske lijenosti; šećeri u grašku vrlo se brzo pretvaraju u škrob, pa grašak gubi svoju jedinstvenu, distinktivnu zelenu slatkoću. Grašak se mora čistiti neposredno prije kuhanja.
Svatko tko je probao zaista svježi, netom očišćeni mladi grašak zna da je tvrdnja kako je smrznuti grašak ukusniji od svježeg graška gora marketinška besmislica. Osim toga, sa smrznutim je graškom teže kuhati jer ne podnosi dulju termičku obradu.
Sezona graška traje vrlo kratko, tako da je smrznuti grašak definitivno vrlo prihvatljiva opcija, osobito za kućno kuhanje (ozbiljniji restorani ne bi trebali koristiti grašak izvan sezone). Međutim, tvrditi da je smrznuti grašak ukusniji od svježeg graška jednako je pogrešno kao tvrditi da smrznuto šumsko voće može nadomjestiti svježe borovnice i kupine.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.