
Ovosezonski je MasterChef u mnogočemu bolji od lanjskog i preklanjskog. Manje je trivijalan, suci su dobronamjerni i uglavnom kompetentni (osim onog jednog koji ne zna što je tempura i koji misli da se riba ne smije peći na maslacu), a natjecatelji se doimaju nešto pripremljenijima nego u prethodnim sezonama. Ali, i ovogodišnji MasterChef ima isti strateški problem kao i raniji serijali najpopularnijeg hrvatskog gastro programa. Ni jedan od natjecatelja ne pokazuje, naime, potencijal da postane pravi chef.
Prilično smo sigurni da ni jedan od ovogodišnjih kandidata neće ostaviti bilo kakav znatniji trag u hrvatskoj gastronomiji, što je, nažalost, postalo pravilo za pobjednike hrvatskog MasterChefa. Lanjski šampion Ante Vukadin ove godine kuha u nekom generičkom bistrou na Hvaru. Preklanjski prvak pokušava kao privatni chef, što je dosta neambiciozna odluka u ranoj fazi karijere, kada bi svaki mladi chef morao što više učiti, a to podrazumijeva rad u vrhunskim restoranima. Preklanjaska se objednica pokušava, pak, baviti slastičarstvom.
Prilično je tužno da nitko od recentnijih pobjednika MasterChefa nije ni pokušao iskoristiti činjenicu da je postao nacionalno i regionalno poznat kako bi počeo graditi ozbiljnu kuharsku karijeru. A isto će se dogoditi i ove godine, jer ni jedan od sadašnjih natjecatelja u MasterChefu nije materijal za profesionalnog chefa.
Hrvatski MasterChef očito ne privlači ljude koji se ozbiljno žele baviti kuharstvom i ugostiteljstvom, i stoga ne ispunjava jednu od svojih potencijalno glavnih funkcija: promoviranje novih relevantnih kuharskih imena.
MasterChef bi bio još gledaniji i atraktivniji kada bi, recimo, mogao ugostiti lanjskog ili preklanjskog pobjednika, pa ga predstaviti kao sous chefa u Michelinovom restoranu ili chefa u kreativnom gastronomskom bistrou o kojem priča cijela zemlja. To se, nažalost, u ovakvom hrvatskom MasterChefu ne može dogoditi.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.