Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Chef Matija Bogdan na proljeće kreće na Mount Everest. Sam, s tek jednim šerpom. A u međuvremenu traži prostor za zagrebački restoran

Matija Bogdan prije više je mjeseci najavio da u Zagrebu, u Ilici preko puta Britanskog trga, skupa s Markom Palfijem otvara svoj prvi privatni restoran. Bogdan je dosad u Hrvatskoj i u inozemstvu kuhao u restoranima drugih vlasnika, od samostalnih investitora do hotelskih i restoranskih korporacija.

Od otvaranja u Ilici, nažalost, neće biti ništa: “Izgubili smo oko dva mjeseca pripremnih poslova. Angažirali smo arhitekte, isplanirali uređenje prostora, da bi nam vlasnici nekretnine doslovno dva dana prije početka fizičkih radova na uređenju restorana u Ilici kazali kako se ipak ne možemo dogovoriti. I tako smo, eto, morali odustati od Ilice. Upravo intenzivno tražimo novi prostor za restoran u Zagrebu. Dosad smo obišli tri adrese, ali i dalje smo u potrazi za idealnim lokalom. Ako bilo tko zna neki zaista dobar prostor u gradu, neka nam javi. Spremni smo odmah početi uređivati,” kazao nam je večeras bivši sous chef legendarnog londonskog Ledburya, restorana s tri Michelinove zvjezdice.

Sada je, čini se, prilično izvjesno da Matija Bogdan i Marko Palfi svoj zagrebački restoran neće stići otvoriti do kraja 2025., čime se lista ovojesenskih važnijih otvorenja u glavnom gradu opasno približava nuli (ni Zmajska pivovara ne zna kad će otvoriti svoj veliki pub na Savi zbog čekanja potrebnih dozvola).

I dok traži novu lokaciju za zagrebački restoran, Matija Bogdan žestoko trenira za uspon na Mount Everest, najviši vrh na svijetu, visok 8.849 metara. Gospodin Bogdan danas nam je rekao da u osvajanje Mount Everesta kreće ovoga proljeća, ali ne u sastavu bilo kakve ekspedicije. Bogdan se, naime, na Mount Everest planira popeti potpuno sam, tek uz pomoć jednog šerpe.

Riječ je o iznimno riskantnom i herojskom planu: ove je godine u pokušaju uspona na Mount Everest poginulo petero ljudi, a lani osam alpinista. Matiji Bogdanu želimo puno sreće u ovom prezahtjevnom adrenalinskom pothvatu u koji se dosad nije upustio niti jedan hrvatski chef.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.